Herdenking Javaanse immigratie geen 9 maar 8 augustus
31 Jul 2016, 07:36
foto
De herdenking van 126 jaar Javaanse immigratie is dit jaar op 8 augustus, zegt de nieuwe VHJI-voorzitter Elwin Atmodimedjo. (Foto: Ranu Abhelakh)


De gebruikelijke kranslegging om de Javaanse immigratie te gedenken is dit jaar een dag eerder. De Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) viert die op 8 augustus. Er bestaat al jaren een wrijving tussen de Internationale Inheemsen Dag en de Javaanse immigratie viering, “ze gaan niet samen”, zegt VHJI-voorzitter Elwin Atmodimedjo aan Starnieuws.

De gedachte om de herdenking te vervroegen speelt al enige jaren. Suriname kent verschillende bevolkingsgroepen en zij kennen hun eigen hoogtijdag, zoals de immigratieviering. “Het is traditioneel en goed als wij bepaalde zaken in ere houden.” Intussen hebben Internationale organisaties ook speciale dagen toegekend, die Suriname erkent. VHJI is realistisch en bekijkt de zaak nuchter. Zij stelt zichzelf de vraag hoe zinvol het is om mensen op een vrije dag om acht uur ‘s morgens bijeen te roepen voor een ceremonie. Na de speeches en kranslegging gaat een ieder naar huis. De gedachte om de ‘owru yarie’ te vieren, is volgens Atmodimedjo terug te vinden binnen de Javaanse cultuur. “Wij houden een dankdienst, omdat wij het belangrijk vinden om de dag ervoor de zegening te ontvangen. De dag zelf vieren wij het feest!”

Zo begint de herdenking van 126 jaar Javaanse Immigratie maandagmiddag 8 augustus met een slametan, gevolgd door een dankdienst met een dominee, de officiële toespraken en de kranslegging in de avond. De feestelijke afsluiting is een culturele show die de diversiteit binnen de Javaanse cultuur toont en een Arumba/Angklung muziekoptreden. Een ander hoogtepunt tijdens de jaarlijkse herdenking is een seminar op 6 augustus. Het thema is: hoe verder met de Javaanse taal. “Bij ons-Javanen, verwatert de taal.” Het Javaans dat in Suriname wordt gesproken kent veel leenwoorden uit het Nederlands en Sranan. Tijdens het seminar zullen verschillende sprekers de aspecten van de taal belichten. Deelnemers zullen dan in groepen discussiëren over hoe de taal te behouden, aantrekkelijk te maken voor de jonge generatie en hoe de taal levendig te maken.

Nieuw VHJI bestuur
Atmodimedjo is zaterdag gekozen als de nieuwe VHJI-voorzitter. Hij leidt de organisatie de komende drie jaren, na een periode van vier maanden leiding geven aan het interim bestuur. De afgelopen maanden is er gewerkt aan de interne reorganisatie en ordening. Naast het hoofd bieden aan de financiële uitdagingen en wijzigingen van de statuten, wil het nieuw bestuur Sana Budaya maken tot het centrum van de Javaanse immigratie. “Als een bus met toeristen hier stopt, zien zij alleen een monument. Er is verder niets dat het verhaal over de immigratie vertelt. Zie deze viering dus als de aanzet naar de grote plannen die wij hebben met dit centrum.”

De feestweek start zondag 31 juli met een voetbalwedstrijd en djaran kepang opvoering. Op het programma staan verder verschillende activiteiten zoals de expo van de Soeki Irodikromo Volksacademie, cabaret en muziek optredens. Atmodimedjo benadrukt dat de Javaanse kunst en cultuur meer biedt, dan deze activiteiten. “Maar in deze tijd zijn het evenementen die ons het minst kosten. Het zijn lid groepen die hun bijdragen leveren in de vorm van een optreden.” Vicepresident Ashwin Adhin, Onderwijsminister Robert Peneux en de Indonesische ambassadeur Dominicus Supratikto hebben hun aanwezigheid al toegezegd voor 8 augustus. Op 9 augustus is het precies 126 jaar geleden dat de eerste groep van 94 Javaanse contractarbeiders in Suriname arriveerden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May