Vp en Hoefdraad weerspreken niet op schema zijn met IMF
20 Jul 2016, 00:01
foto
Vicepresident Ashwin Adhin beantwoordt vragen over het Stabilisatie- en Herstelplan. (Foto: Raoul Lith)


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hebben dinsdag de verzekering gegeven in De Nationale Assemblee dat zaken op lijn zijn met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In augustus komt er een delegatie naar Suriname om zaken verder door te nemen. In september zal de leiding van het Fonds weer kijken naar het programma. Daar waar nodig is, komt er een revisie, zei Hoefdraad. Hij weersprak dat targets niet zijn gehaald.

Adhin antwoordde op een vraag van een Assembleelid dat het onjuist is dat het IMF alles marktconform wil hebben en alle subsidies wil afschaffen. De focus van het IMF ligt op de afbouw van de subsidie van de nutsvoorzieningen omdat die enorm beslag leggen op de overheidsuitgaven en de besparingen die opgebouwd moeten worden om de ontwikkeling van het land te financieren. Overige subsidies die noodzakelijk zijn, worden wel gecontinueerd.

Het Stabilisatie- en Herstelplan (SHP) evenals de IMF-Standby Agreement hebben volgens de vp tot doel in eerste plaats de crisis te stabiliseren door de meest ernstige macro-economische onevenwichtigheden op te heffen. Herstel van het macro-economisch evenwicht is voorwaarde voor duurzame economische groei. De vp antwoordde op een vraag over importvervanging en verhogen van de export dat het zeer onwaarschijnlijk is dat op korte termijn de crisis in de deviezenverdiencapaciteit en deviezenreserve wordt opgelost. Daarom concentreert het SHP zich op het zo spoedig mogelijk herstellen van het macro-economisch evenwicht. In het Ontwikkelingsplan 2017-2021 zal de ontwikkelingsstrategie worden uitgewerkt.

Assembleeleden van de oppositie waren niet tevreden met de antwoorden die Adhin gaf. Zij vonden dat de vp vaag is gebleven. VHP-fractieleider Chan Santokhi zei dat Adhin zaken gepresenteerd heeft die niet volledig en onjuist zijn. De samenleving verwacht van de regering concrete zaken over hoe de crisis opgelost zal worden, stelde de VHP-topper. Hij zei ook teleurgesteld en bezorgd te zijn. Fractiegenoot Mahinder Jogi stelde dat er eerder sprake is van een 'destabilisatie' dan een stabilisatieplan. Edward Belfort (ABOP) wilde net als Jogi weten hoe het volk uit de modder moet klauteren. Belfort wenst verlichting te zien in de situatie, want het volk lijdt.

Ook de vp zei dat hij teleurgesteld is, want hij heeft concrete zaken aangekaart. Hij haalde aan dat het volk ook kan lezen wat in het SHP staat. Hij is niet bezig het volk te misleiden, zoals de oppositie doet geloven. Adhin vroeg de Assembleeleden om het SHP beter te lezen en met concrete vragen te komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May