Indringende vragen in DNA over gezondheidszorg
19 Jul 2016, 00:01
foto
Assembleelid Dew Sharman vraagt informatie over de situatie van de ziekenhuizen. (Foto: Raoul Lith)


Diverse Assembleeleden hebben indringende vragen gesteld over de gezondheidszorg. BEP-fractieleider Celsius Waterberg en Diana Pokie (ABOP) willen weten hoe het staat met de subsidie van de Medische Zending. In berichten over en weer wordt de zaak publiekelijk uitgevochten, zonder dat er een oplossing komt. Dew Sharman (VHP) wil van de regering weten hoe het staat met de ziekenhuizen die hun hoofd niet boven water kunnen houden. Er is ook een ziekenhuisbacterie die reeds slachtoffers heeft gemaakt.

Waterberg wees erop dat gezondheidszorg en onderwijs universele grondrechten zijn. Gezondheidszorg in het binnenland is staatszorg. Er moet een oplossing komen. Pokie constateerde dat Volksgezondheid en de leiding van de Medische Zending duidelijk niet op één lijn zijn. Het traditioneel gezag in het binnenland heeft de boodschap meegegeven dat de regering duidelijkheid moet verschaffen. Als er deze week geen antwoord komt, zullen de gezagsdragers van Brokopondo zelf in actie komen.

Sharman merkte op dat behalve de Medische Zending er op alle linies problemen zijn in de gezondheidszorg. De ziekenhuizen kunnen hun hoofd niet meer boven water houden. Medicijnen zijn niet voorradig. Er wordt geen geld vrijgemaakt. Sharman om verduidelijking gevraagd, zegt aan Starnieuws dat alle ziekenhuizen te kampen hebben met de 'MRSA-infectie'. Mensen die besmet zijn moeten worden geïsoleerd en plat liggen. Bij iemand die geïnfecteerd is en geen weerstand heeft, is de situatie alarmerend.

Marinus Bee (ABOP) wil van de regering weten hoe het zit met de achterstallige betaling aan Self Reliance voor basiszorgverzekering. Er moet binnen tien dagen SRD 60 miljoen betaald worden. Bovendien heeft de verzekeraar ook een claim ingediend van SRD 8 miljoen.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg de regering zo snel mogelijk te antwoorden op de situatie in de gezondheidszorg. Regeringscoördinator in De Nationale Assemblee, minister Soewarto Moestadja, deelde mee dat de minister van Volksgezondheid dinsdag in zal gaan op de vragen die gesteld zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May