Saamaka kijken vooruit naar een nieuwe toekomst
18 Jul 2016, 15:33
foto


Mijn naam is Edy Aboikoni. Ik ben kapitein van Dangogo 1 en oudste broer van de ingeslapen Graman Belfon Aboikoni. Volgens de Saamaka traditie maakt mij dat tot diegene die de plechtigheden rond rouw, begrafenis en Puru Blaka van mijn broer moet regelen.

Inzake deze rituelen en de opvolging van Belfon Aboikoni zijn er de voorbije maanden vele geruchten in de wereld gebracht. Op 16 juli jl. gebeurde dit weer in Starnieuws in een bericht van Ala-D Media getiteld 'Extra veiligheidstroepen naar Asidonhopo'. Eveneens vanochtend in het artikel: 'Groep schuift Naze Amina als nieuwe granman naar voren'. Met deze inzending wil ik geruchten en feiten van elkaar scheiden.

Het is een feit dat op 7 juli jl. een delegatie van bijna dertig Saamaka gezagsdragers, onder leiding van hoofdkapitein Albert Aboikoni, te Paramaribo aan de minister van Regionale Ontwikkeling heeft medegedeeld dat de rouwafsluiting zal doorgaan in september.
Ook vroeg de delegatie steun om een dissidente groep binnen de Saamaka gemeenschap die aangaf zelf, op een eerder tijdstip, een Puru Blaka te willen houden, daarvan te weerhouden. Deze groep telt één kapitein en verder personen die eveneens tot de Matjau behoren. Het is echter een feit dat deze groep geen enkele bijdrage geleverd heeft bij de begrafenisactiviteiten in 2014 die drie maanden hebben geduurd.

Het is een feit dat men vanuit de regering veiligheidstroepen heeft gestuurd met als doel deze groep van grafschending, geweld of erger te weerhouden.
Op 15 juli is er geen Puru Blaka gehouden. Ook zijn er geen rituelen uitgevoerd die daarmee verband zouden houden. Het is wel zo dat er groot vermoeden bestaat dat deze groep de deuren van de kantoren van de Graman in de nacht van donderdag op vrijdag heeft opengebroken. Het is een feit dat zij het graf van Graman Belfon hebben geschonden en heilige plaatsen hebben onteerd. Hiervan is aangifte gedaan bij de Regiocommandant.
Het is een feit dat deze groep Amina naar voor schuift, maar Naze Amina is niet officieel tot Graman benoemd. Er hebben daarvoor geen publieke ceremoniën plaatsgevonden.

Er is verder geen onenigheid in de stam, tenzij vanwege die kleine dissidente groep die meent zich met geweld in het bestuurscentrum te moeten opdringen. Het lijkt er sterk op dat deze groep de heer minister van RO en de bevolking de voorbije maanden verkeerd heeft ingelicht over de traditie en de rechtmatige opvolging. Zij doen dat duidelijk nog steeds.

Het is een feit dat wijlen Belfon, in overleg met de stamoudsten, nog tijdens zijn leven zijn jongere broer Albert Aboikoni heeft aangewezen om de komende jaren de Saamaka te leiden. Immers is het een onmiskenbaar feit dat de uitdagingen niet miniem zijn.
De gekozen ontwikkeling na het afsluiten van de rouwplechtigheden en de installatie van de nieuwe Graman, is er een van inschakeling in de Surinaamse economie. Niet langer kunnen of willen wij ons als volk afzijdig houden van de noden die onze nationale economie doormaakt. De Saamaka staan voor de uitdaging om hun grondgebied te integreren in de Surinaamse economie zonder verlies van traditie en die waarden die onze voorouders zo dierbaar waren, namelijk vrede en voorspoed voor al zijn bewoners. Dit is alvast een economie met als basis sociale rechtvaardigheid en respect voor de natuur en de mens.
Dat ook onze bestuursvorm aan nauwkeurig onderzoek zal worden onderworpen en waar nodig aangepast aan de noden van de nieuwe tijd, zijnde verdere democratisering van de huidige vorm, is onontkomelijk.

De voorouders waren zich ook daarvan bewust. Daarom verkozen zij hoofdkapitein Aboikoni Albert en zagen in hem de persoon die samen met de anderen de Lo en ook de stam in deze moderne tijd kan leiden om de Saamaka samenleving een volwaardige plaats te laten krijgen naast de andere etnische groepen in Suriname.

Wij weten uit generatielange ervaring dat elke stap in een proces noodzakelijk is. Het bouwen aan een samenleving waarin welzijn en welvaart, "het goede leven voor elk lid ervan" centraal staat, is een langdurig proces. Onze voorouders hebben daarvoor de weg getoond en bepaalde stappen uitgezet. Onze voornaamste en primaire verplichting op dit moment is de rouwafsluiting.
De commissie die hierover gaat zal op korte termijn via de media de details en meer specifieke informatie hierover aan de gemeenschap verstrekken.
Ik wil u alvast van harte uitnodigen bij de plechtigheden aanwezig te zijn.

Dangogo 1, 18 juli 2016
Kapitein Edy Aboikoni
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May