Tegenreactie op benoemen van grootopperhoofd
18 Jul 2016, 12:18
foto


Vanwege de handelingen die een beperkt aantal randfiguren binnen de Saamakka gemeenschap hebben gepleegd met betrekking tot de Limba U WII (Afsluiting van de rouwperiode) van Gaama Belfon en daarna de benoeming van een Gaama het volgende: Het traditioneel gezag distantieert zich van de gebeurtenissen die afgelopen weekend hebben plaatsgevonden.

Limba U Wii voor een Gaama, is een van de grootste gebeurtenissen in het ceremoniële leven van de Saamaka. Een gebeurtenis die veel voorbereiding en organisatie vraagt. De rituelen markeren het definitieve en volledige binnengaan van de overledene in het rijk van de voorouders. Zo is dat nu, maar zo was het ook ruim twee eeuwen geleden, in 1767 bij het overlijden van de eerste centrale Gaama van de Saamakka Abini. De agenda die in samenspraak met de Surinaamse overheid is opgesteld met betrekking tot de Limba U Wii van Gaama Belfon gaat volgens planning gewoon door in september 2016.

De handelingen die deze randfiguren hebben gepleegd is de traditie onwaardig en vraagt om zuiveringen die moeten plaatsen op de voor ons heilige plaatsen.
Het Saamaka volk staat voor enorme uitdagingen op het gebied van de grondenrechten, onderwijs, volksgezondheid, klimaat, energie en werkgelegenheid. Alleen een solide, evenwichtige, integer en krachtig gezag kan deze uitdaging het hoofd bieden. Er is daarom geen plaats voor randfiguren die gedreven worden door hebzucht, eerzucht en cultuur barbarisme.
Het Kabinet van de Gaama neemt daarom de berichtgevingen van groepen of individuen die het Gaamaschap denken te claimen daarom voor kennisgeving aan.

Namens het Kabinet van de Gaama,
Hoofd-kapitein Albert Aboikoni
Waarnemend Gaama Johan Pansa
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May