Veel geleerd van de 'coup' in Turkije
18 Jul 2016, 02:32
foto


15 juli 's avonds was er een coup gaande in Turkije. President Erdogan was vermist en soldaten waren overal in Ankara en Istanbul. In de vroege ochtend (na amper 6 uren) waren al 300+ coupplegers gearresteerd, op zijn minst een helikopter neergeschoten en president Erdogan gaf in stijl een 'survivor' speech op het vliegveld van Istanbul. De wereld was even in schok. 'Breaking News' wereldwijd.

We hebben veel geleerd over Turkije en de Turken. Na de chaos van de eerste paar uren waren er duizenden mensen op straat ook al wisten ze niks zeker. Na de oproep van de Turkse premier Binali Yildirim en kort daarna president Teyyip Erdogan om de straat op te gaan en de soldaten te verdrijven, waren er honderdduizenden op straat. Er zijn doden gevallen aan beide kanten. Minstens 290. Dit stopte de (ongewapende) burgerij niet om tanks en pantser wagens aan te vallen en te blokkeren. Tot nu toe zijn er 6000 mensen gearresteerd, onder wie 2700 rechters.

De marine en grote delen van het leger en luchtmacht lieten enkele uren na de coupmelding in (pers) berichten weten niet achter de staatsgrreep te staan. Op een gegeven moment horen we dat enkele coupleiders in een helikopter zijn neergeschoten door een straaljager. Hebben deze soldaten niet geleerd dat je nooit in een helikopter moet vliegen als je weet dat de tegenstander straaljagers vliegt? Deze poging gaat de geschiedenis in als een van de slechts uitgevoerde coups aller tijden. De overweldigende ondersteuning die de regerende en legitiem gekozen Islamitische AK-partij geniet had al een waarschuwing moeten zijn aan de coupplegers om hun hoog verraad in de ijskast te doen. Het volk van Turkije geniet alle eer voor het verslaan van de coup. De AK Partij is nog nooit zo sterk geweest als in de laatste paar dagen.

We hebben ook veel geleerd over de rest van de wereld. Binnen een uur na de eerste coupmelding hadden sommige wereld zenders al analisten op tv die ons met zelf vertrouwen melden dat het volk van Turkije moe is van de “fundamentalistische en terreur ondersteunende regering van Erdogan”. Islam en politiek gaan niet samen alleen westerse regeer modellen zijn de moeite waard. Zelfs toen de live 'survivor' speech van president Erdogan gaande was op Al-Jazera, was FOX News (grootste zender in de VS) aan het praten met een kleine politicus over wat zijn land moet doen om goed samen te werken met de volgende strikt seculiere militaire regering van Turkije.

Het zal sommigen misschien dan verbazen dat de politicus behoort tot een fanatieke christelijke politieke partij. De leiders en groepen die president Erdogan en zijn Turkije al heel vroeg moed in spraken zullen lang gewaardeerd worden door de Turken. Integendeel, de haters van president Erdogan (en zijn Islamitische AK partij) die al spraken over een nieuwe regering, terwijl er nog geen lijk was van de oude, zullen nooit worden vergeten.

De hype om in het moment als eerste momentum te krijgen is een ziekte van onze generatie. Met (bijna) geen kennis van een situatie willen sommige media (met onoprechte journalisten) en politici al het nieuws van morgen schrijven. Wishfull thinking is geen 'breaking news'.

Anwar Alibux
Voorzitter
Al-Khemia Foundation
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May