Bouva: Constitutioneel Hof is dringend nodig
15 Jul 2016, 00:01
foto
Melvin Bouva, voorzitter commissie van rapporteurs Wet Constitutioneel Hof. (Foto: Raoul Lith)


Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva, die de commissie van rapporteurs leidt, heeft donderdag een uitvoerige redevoering gehouden over het belang van het Constitutioneel Hof. Volgens hem is herhaaldelijk gebleken dat aan dit orgaan een dringende behoefte is. Veel slepende rechtszaken komen niet tot hun recht. "Deze slepende rechtszaken kunnen stagnerend werken op het te voeren regeringsbeleid. In dit kader kunnen we denken aan de Terugroepwet, de Amnestiewet en nog vele andere zaken die reeds jaren voortslepen," zei Bouva.

Het doel van dit wetsontwerp is om invulling te gegeven aan artikel 144 van de Grondwet dat nadere regels over de samenstelling, inrichting en werkwijze voorschrijft, alsmede de rechtsgevolgen van beslissingen van het Constitutioneel Hof vaststelt. Door het ontbreken van het Constitutioneel Hof kan er volgens Bouva geen bindende toetsing van wetten of gedeelten van wetten aan de Grondwet en aan van toepassing zijnde internationale verdragen plaatsvinden. Dit doet ernstig afbreuk aan het op de juiste wijze inhoud geven aan het grondwettelijk recht in het algemeen en aan de beleving van de grondrechten van de burger om de rechtszekerheid te garanderen. Bouva concludeerde dat er sprake is van een incomplete en voor het rechtsgevoel van de burger onbevredigende rechtsgang vanwege het bestaan van deze ongrondwettelijke situatie.

Het Constitutioneel Hof is niet met rechtspraak belast, omdat die bevoegdheid daaraan niet is toegekend. Het Hof is ook niet met wetgeving belast, omdat wetgeving duidelijk is voorbehouden aan De Nationale Assemblee en de regering, stelde Bouva vast. Er moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt in de taken van het Constitutioneel Hof en het Hof van Justitie om overlappingen te voorkomen, zei de commissievoorzitter. De taken en bevoegdheden moeten zo concreet mogelijk worden vastgelegd, want tegenstrijdigheid van beslissingen brengt rechtsonzekerheid.

Bouva ging ook in op hoe het Constitutioneel Hof in verschillende landen functioneert en wat de taken en bevoegdheden zijn. Hij haalde aan dat elk land op zijn eigen manier en naar behoefte de zaken inricht. Bouva deed enkele voorstellen. Na zijn bijdrage, kwamen nog diverse interrupties. Maandag wordt de behandeling voortgezet. Dan komen de overige leden van de commissie aan het woord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May