DNA bezorgd en doet voorstellen over bijdrage scholen
14 Jul 2016, 15:26
foto
Onderwijsminister Robert Peneux doet mededelingen in De Nationale Assemblee over de ouderbijdrage voor het komende schooljaar. (Foto: Raoul Lith)


Ouders van kinderen die op de openbare basisschool zitten, moeten SRD 35 betalen voor materiaalkosten. Voor het bijzonder onderwijs is de bijdrage gesteld op SRD 65. Voor de Anton de Kom Universiteit van Suriname geldt SRD 1000 inschrijfgeld voor het komende collegejaar. De bijdrage kan in maximaal drie termijnen worden betaald. Deze mededelingen deed minister Robert Peneux vandaag in De Nationale Assemblee. Na bezwaar van volksvertegenwoordigers, zal de bewindsman bekijken of in vier termijnen betaald kan worden.

Eerder is al meegedeeld dat voor de middelbare scholen SRD 250 inschrijfgeld wordt gevraagd. De leerlingen op de muloscholen moeten SRD 70 betalen aan materiaal bijdrage en voor het lager beroepsonderwijs geldt SRD 75 voor het schooljaar. Assembleelid Marinus Bee (ABOP) voerde aan dat het overgrote deel van de scholen in het binnenland behoort tot het bijzonder onderwijs. Hij voorziet grote problemen wanneer ouders in het binnenland SRD 65 moeten neertellen. Ook Ingrid Karta-Bink (PL) hield een betoog voor toegankelijkheid van onderwijs. Zij voerde aan dat in de grondwet onderwijs gegarandeerd wordt. Hetzelfde is ook vastgesteld in het Stabilisatie- en Herstelplan. Zij vindt het erg dat op een bevolking van een half miljoen kinderen tot 16 jaar geen gratis onderwijs kunnen krijgen.

NDP-fractieleider André Misiekaba pleitte voor een subjectsubsidie voor ouders die het werkelijk niet kunnen betalen. Hij vroeg de minister om ouders in aanmerking te laten komen voor subsidie niet her en der gestuurd worden. Hij stelde voor om een one stop window te introduceren waardoor de ouders op een centrale plek geholpen kunnen worden.Bee en Naomi Samidin (NDP) merkten op dat de registratie liever op de scholen plaatsvindt, ook doelende op de districten.

Patricia Etnel (NPS) voerde aan dat ruim 20 miljoen is uitgegeven aan boeken die niet voldoen. Ouders moeten bijdragen voor materiaalkosten, terwijl de kwaliteit van het onderwijs te wensen overlaat. Zij pleitte ook voor een betere samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Sociale Zaken en Volkshuisvesting, want gezinnen worden volgens haar kapot geslagen. Zij haalde aan dat leerlingen van Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs (SMO), na hun Lager Beroeps Onderwijs SRD 250 inschrijfgeld niet zullen kunnen betalen. Deze groep heeft het al moeilijk genoeg.

Asiskumar Gajadien (VHP) en fractiegenoot Mahinder Jogi stelden dat de regering eerst beloofd heeft dat er geen ouderbijdrage zal zijn, maar nu moet er toch betaald worden. Jogi stelde dat de regering een populistisch beleid heeft gevoerd om de verkiezingen te winnen. Gajadien wees er op dat mensen belasting betalen. Niet bij elke zaak moet de overheid komen met een kostenplaatje.

Edward Belfort (ABOP) gilde het uit in De Nationale Assemblee. Kinderen zullen volgens hem niet naar school kunnen gaan. Er zullen lege stoelen zijn op school. Kinderarbeid, prostitutie, criminaliteit en hangjongeren worden met dit beleid in de hand gewerkt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May