Berenstein: President houdt volk voor de gek
14 Jul 2016, 00:01
foto
Robby Berenstein, voorzitter C-47.


Vakbondsleider Robby Berenstein (voorzitter van C-47) vindt dat president Desi Bouterse met de stroomtarieven die hij gepresenteerd heeft, het volk voor de gek houdt en misleidt. Hij merkt op dat als de president in eerste instantie gewoon geluisterd had naar de vakbeweging, er helemaal geen ‘bruya’ zou zijn geweest.
“Dat ze doen alsof ze nu ontdekken dat het leven te zwaar wordt, is voor de gek houderij. Ze wisten het allang, we hebben ze er altijd op gewezen. We hebben ook aangegeven hoe met de situatie om te gaan. Men heeft nooit geluisterd,” zegt Berenstein in gesprek met Starnieuws.


"Bouterse doet alsof hij een grote ontdekking heeft gedaan en dat de samenleving hem daarvoor dankbaar moet zijn, merkt Berenstein op. “Dit is misleiding. De verhoging is niet teruggedraaid, er is slechts een nieuwe rekenmethode toegepast. De verhogingen in september en december, zoals overeengekomen met IMF, gaan gewoon door,” voert Berenstein aan. Bouterse heeft op een persconferentie dinsdag aangegeven dat “de regering nog niet zover is” om te bevestigen dat de komende verhogingen doorgaan. “Ik vraag me af wat hij daarmee bedoelt. Zal hij de verhogingen toch over een langere periode gaan spreiden, zoals we al die tijd hebben voorgesteld?” vraagt Berenstein zich af.

President had moeten luisteren
“We hadden geen moeite met de verhoging van de tarieven,” haalt Berenstein aan. “Afgesproken was dat er compenserende maatregelen zouden komen en een integrale aanpak. Onder andere was overeengekomen dat er een korting op de belastingen zou komen. De overheid heeft het pakket van fiscale maatregelen meegenomen en gepresenteerd alsof het haar plan was. Dat is niet erg. Wat erg is, is dat ze het per staatsbesluit alleen op ambtenaren heeft toegepast en niet voor particulieren. Het is nog steeds niet duidelijk of de fiscale verlichting nog komt voor de particulieren.” Ook was afgesproken dat de verhogingen verspreid over lange perioden zou plaatsvinden nadat er een basistarief was bepaald. Nog vóór het tarief bepaald kon worden, zijn de stroomprijzen verhoogd. Er is massaal geprotesteerd tegen de verdere verhoging van de stroomtarieven en was een petitie ingediend bij het kabinet van de president. Een paar dagen voor het volksprotest was de tweede verhoging aangehouden om een week daarna toch doorgedrukt te worden, brengt de vakbondsleider in herinnering.

Bouterse heeft op de persconferentie meegedeeld dat er grote fouten zijn gemaakt bij de EBS en dat die gecorrigeerd worden. Dat de samenleving er zo onder zou lijden hebben hij, de deskundigen, de regering en de vakbeweging niet kunnen bevroeden, legde Bouterse uit. “De president probeert een verklaring te zoeken voor het negeren van de sociale partners, het niet willen nakomen van afspraken met hen. De vakbeweging heeft hem op alles wat gebeurt, voorbereid, gewaarschuwd en oplossingen aangedragen. Hij moet ons niet betrekken in zijn falend beleid. Hij had gewoon moeten luisteren. Laat hij dat toegeven.” Berenstein voorziet nog meer problemen. “Het is gebleken dat bepaalde afspraken met IMF nu al niet nagekomen worden. We hebben al een paar keer geprotesteerd tegen de huidige overeenkomst met dat instituut. We hadden de regering op het hart gedrukt om opnieuw te gaan onderhandelen want dit zou niet werken. Het ziet er naar uit dat dat op den duur zal gebeuren, want de president zelf ziet nu in dat dingen te zwaar worden.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May