Premier David Cameron draagt over aan Theresa May
13 Jul 2016, 04:54
foto
David Cameron zal Downingstreet no 10 vandaag als laatst aandoen als premier van het Verenigd Koninkrijk. (Foto's: Reuters)


David Cameron verlaat Downingstreet no 10 vandaag voor de laatste keer als premier van het Verenigd Koninkrijk. Theresa May wordt de nieuwe premier van het land. Cameron maakt vandaag zijn laatste opwachting als premier in het Lagerhuis, voordat hij naar Buckingham Palace gaat om zijn ontslag aan de koningin aan te bieden.

“Terwijl ik vandaag vertrek, hoop ik dat de mensen een sterker land zien. Het was een voorrecht om het land te dienen waarvan ik hou,” zei Cameron aan de Daily Telegraph. Na haar aantreden zal May haar eigen kabinet samenstellen. May (59) is als minister van Binnenlandse Zaken de enige overgebleven kandidaat in de conservatieve leiderschapsstrijd nadat Andrea Leadsom zich maandag heeft teruggetrokken.

De strijd binnen de partij is losgebarsten nadat Cameron, die sinds 2010 premier is, had aangekondigd dat hij zou aftreden als hij het EU-referendum van juni zou verliezen. “Ik kwam in Downing Street om onze problemen als één land aan te pakken en mensen te leiden door moeilijke beslissingen, zodat we samen betere tijden konden tegemoet gaan,” vertelde Cameron aan de Daily Telegraph. “Als ik vandaag vertrek, hoop ik dat de mensen een sterker land zien, een bloeiende economie en meer kansen krijgen om voort te gaan in het leven.”

May zal de tweede vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk worden. Nadat Cameron zijn ontslag heeft aangeboden, zal May ook naar Buckingham Palace gaan, waar ze het aanbod van de monarch zal accepteren om een nieuwe regering te vormen. Ze zal daarna terugkeren naar Downingstreet no 10 als tweede vrouwelijke premier van het land in de voetsporen van Margaret Thatcher.

Cameron wordt met zijn 49 jaren de jongste premier die vertrekt na de graaf van Roseberry in 1895. Hij was voor zes jaar en 62 dagen premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij is daarmee de langstzittende premier in het land. May wordt de oudste inkomende premier sinds Jim Callaghan in 1976.

De snelle machtsovergang komt na de verwachte negen weken leiderschapscampagne werd ingekort tot slechts een paar dagen door de verrassende terugtrekking van de toonaangevende Brexit-campagnevoerder Leadsom. May die voorstander was van het blijven in de Europese Unie, zal naar verwachting haar ministerieel team kort na haar aantreden bekendmaken.

Verwacht wordt dat ze een minister benoemd die verantwoordelijk zal zijn voor het leiden van de Brexit-onderhandelingen. De minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond is getipt als de nieuwe kanselier. May zal hoogstwaarschijnlijk ook een aantal vrouwen in topposities plaatsen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May