President buigt zich over brandende vraagstukken
10 Jul 2016, 03:18
foto
President Desi Bouterse buigt zich samen met deskundigen en adviseurs over het Stabilisatie- en Herstelprogramma. (Foto: Kabinet van de president)


President Desi Bouterse heeft zaterdagavond besprekingen gevoerd over een serie brandende vraagstukken. Aan de orde zijn geweest de hoge wisselkoers. Voor een US dollar wordt SRD 7,30 neergeteld. De koers moet geleidelijk aan omlaag gebracht worden. Er is ook een bespreking geweest over het Stabilisatie- en Herstelplan. De president maakt zich ook zorgen over de hoge stroomtarieven die te zwaar drukken op de samenleving. Nagegaan wordt met man en macht wat er gedaan kan worden aan de prijs van de EBS, "want ons volk wordt er zwaar door getroffen", zegt de president.

Over de aanpak van de wisselkoers had de president samen met vicepresident Ashwin Adhin een overleg met de Centrale Bank van Suriname, vertegenwoordigd door governor Glenn Gersie en regeringscommissaris Silvano Tjong-Ahin. "Ik zit met de deskundigen om te kijken om een programma uit te stippelen, waardoor wij de koers gradueel terug willen gaan brengen," zegt Bouterse in een statement verstrekt door het kabinet van de president. Nadat er inzicht is verkregen in de situatie, zal nagegaan worden welke modaliteiten toegepast zullen worden zodat de koers omlaag gaat. Aan de basis van alles ligt de koersontwikkeling, benadrukt de president.

Tijdens het onderhoud over het Stabilisatie- en Herstelplan is er ook diepgaand gesproken over aantrekken van investeerders. Reynold Simons, directeur van het Planbureau, zegt dat er speciale maatregelen worden getroffen om investeringen te vergemakkelijken voor nationale en internationale ondernemers. Simons merkt op dat al tientallen jaren barrières zijn rond de investeringswet. "Het kost investeerders zoveel tijd en moeite om alle instanties langs te lopen," constateert de directeur van het Planbureau. Door de obstakels zo snel mogelijk weg te nemen, zullen de investeringen sneller op gang komen. De economie heeft op dit moment heel hard private investeringen nodig en deze moeten versneld worden door de procedures te vereenvoudigen. "Wij moeten ervoor zorgen dat mensen die willen investeren in het land dat het ook snel op gang kan komen ," benadrukt Simons. Dit moet gebeuren op basis van de programma's en de plannen die er zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May