Drie scholieren naar Internationale Natuurkunde Olympiade
09 Jul 2016, 04:14
foto
Bing Tan (begeleider), Danito Kromosoeto, Farchanda Abdoel Wahid en Eagan Ramdin. (Foto: CNOS)


Farchanda Abdoel Wahid (Miranda Lyceum/Lyceum 1), Danito Kromosoeto (VWO 4) en Eagan Ramdin (Meyer Lyceum/Lyceum 2) zullen Suriname dit jaar vertegenwoordigen op de Internationale Natuurkunde Olympiade 2016 in Zurch (Zwitserland). De delegatie onder leiding van Bing Tan is vrijdag vertrokken uit Paramaribo.

De Natuurkunde Olympiade is een jaarlijks terugkerend toernooi voor vwo-scholieren die natuurkunde in hun vakkenpakket hebben. Dit toernooi wordt vanaf 1990 in Suriname georganiseerd door het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname (CNOS). De winnaars van de nationale competitie worden uitgezonden naar de Internationale Natuurkunde Olympiade.

De selectie heeft plaatsgevonden via zowel theoretische opgaven als practicumopdrachten. Aan de eerste ronde die plaatsvond op 13 juni 2015 deden 105 vwo-leerlingen mee. Hieruit werd een selectie gemaakt van 47 die doorstroomden naar de tweede ronde. Deze scholieren bereidden zich met behulp van hun leraar voor op een vijfdaags trainingskamp dat eind september werd verzorgd door docenten van de universiteit en andere natuurkundigen.
Op basis van de prestaties werd vervolgens een groep van 15 leerlingen geselecteerd voor de derde ronde. Deze bestond uit een zesdaags Natuurkundekamp in de Kerstvakantie. De finaleronde bestond naast een vierdaags trainingskamp in de Paasvakantie ook uit een intensief practicumtrainingstraject. Tijdens deze laatste ronde zijn drie leerlingen geselecteerd uit negen.

Suriname neemt dit jaar voor de 21e keer mee aan de Internationale Olympiade. Samen met leerlingen uit 80 andere landen zullen de Surinaamse scholieren strijden om een medaille in de Natuurkunde, deelt Viren Ajodhia,
voorzitter CNOS mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May