Militairen en politie zullen samen surveilleren
07 Jul 2016, 14:32
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie over veiligheidsmaatregelen. (Foto: Raoul Lith)


Vanaf maandag zullen militairen samen met politieagenten surveilleren in Paramaribo en Wanica. Eind van de week zal dat ook het geval zijn in de rest van het land. Over een maand zullen militairen na een korte praktische en theoretische training onder leiding van de verkeerspolitie helpen met het regelen van het verkeer. Dit heeft minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie vanmiddag meegedeeld in De Nationale Assemblee. Er waren vragen gesteld dinsdag over aanpak van de criminaliteit en opvoeren van het veiligheidsgevoel van de samenleving.

De minister heeft in overleg met president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin aangegeven dat veiligheid integraal deel moet uitmaken van het Stabilisatie- en Herstelplan. Bij het uitvoeren van dit plan komt ook de veiligheid eveneens aan de orde. Als de economie vooruitgaat, moet ook de veiligheid worden gestabiliseerd. Het ministerie dient in aanmerking te komen voor een deel van de leningen die beschikbaar komen. Zij vroeg ondersteuning hiervoor van De Nationale Assemblee.

Er zijn beleidsmaatregelen nodig om de veiligheid op te voeren. Het gaat ook om de brandweer, auto's, banden en andere benodigdheden. Ook is eerder in het beleidsplan opgenomen om 300 rekruten aan te trekken. Nu zijn er 150 rekruten opgenomen in het beleid. Het ministerie heeft ook te maken met schaarse middelen. De minister zegt ook bezig te zijn met zoeken naar fondsen.

Na de statement van de minister wilden minstens vijftien Assembleeleden het woord hebben. Waarnemend voorzitter Melvin Bouva wilde de ruimte geven voor het stellen van een vraag van enkele seconden en niet een interruptie toe te staan van twee minuten per lid, aangezien een ander agendapunt aan de orde was. De leden bleven protesteren hiertegen. Bouva zei dat de Assembleeleden een interpellatievoorstel kunnen indienen om over de veiligheid te praten en sloot dit onderdeel af. Hierna ging Van Dijk-Silos in op de vragen die gesteld zijn over de wijziging van de Wet op Vuurwapen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May