Taiwan maakt zich op voor supertyfoon Nepartak
07 Jul 2016, 10:17
foto
Mannen kijken naar de golven aan de kust naar de aantocht van tyfoon Nepartak. (Foto's: Reuters)


Taiwan zet zich schrap voor de komst van een supertyfoon, die het eiland naar verwachting later aandoet. Duizenden toeristen zijn geëvacueerd van eilanden voor de kust voorafgaand aan categorie vijf tyfoon Nepartak.

De super tyfoon pakt op met windsnelheden tot 263 km per uur en bevindt zich zo’n 780km ten zuidoosten van Taiwanese stad Hualien. Er zijn waarschuwingen voor overstromingen en modderstromen als de harde winden en striemende regen het land aandoen.

Als de tyfoon kracht blijft opbouwen, zal er een zee waarschuwing worden gegeven. “Bewoners moeten hun waakzaamheid verhogen,” zegt weerdeskundige Chen Yi-liang aan AFP. Rond de 3.000 toeristen zijn geëvacueerd uit de Green en Orchidee Islands, twee populaire toeristische oorden in de zuidoostelijke provincie Taitung. Een storm wordt geclassificeerd als een super tyfoon als het maximaal één minuut aanhoudende oppervlakte winden heeft van minstens 233 km/u, gelijk aan een categorie vijf orkaan in de Atlantische bekken.

Zo’n 35.000 militairen zijn volgens het ministerie van Defensie op stand-by gezet. De minister van Transport, Hochen Tan, heeft de burgers ook verzekerd dat er maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat de Taoyuan Airport niet zal worden overstroomd.

Taiwan wordt vaak getroffen door tyfoons. In 2015 vielen er als gevolg van super tyfoon Dujuan drie doden en meer dan 300 gewonden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May