240 jaar onafhankelijkheid VS en 40 jaar relatie Suriname
06 Jul 2016, 13:13
foto
Waarnemend president Ashwin Adhin en VS-ambassadeur Edwin Nolan heffen het glas, bij de 240ste Onafhankelijkheidsviering van de VS. (Foto: VS-ambassade)


De ambassade van de Verenigde Staten van Amerika (VS) heeft maandag haar 240e Onafhankelijkheidsdag gevierd. Waarnemend president Ashwin Adhin bracht namens Suriname de felicitaties over tijdens de receptie. Suriname staat voor economische en financiële uitdagingen, zei Adhin. De regering zoekt naar duurzame oplossingen. De VS is in dit licht dan ook een belangrijke handelspartner voor Suriname.

Adhin gaf aan dat de regering alternatieve opties wil vinden om langdurige, en duurzame investeringsmogelijkheden te creëren met alle landen in het Westelijk halfrond. “En uiteraard met haar beste vriend, zoals de VS.” De samenwerking tussen beide landen richt zich al jarenlang op gebieden als handel, veiligheid, onderwijs, gezondheid, humanitaire hulp en drugsbestrijding. Suriname waardeert de technische assistentie en samenwerking.

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken heeft afgelopen week het jaarlijkse rapport over mensenhandel gepresenteerd. Suriname is van ‘tier 2 naar tier 3’ gezakt op deze lijst, wat aangeeft dat landen in deze lage categorie nauwelijks iets doen tegen mensenhandel. Adhin is hierop niet ingegaan, maar haalde aan dat Suriname een werkgroep heeft geïnstalleerd die zich onder andere bezighoudt met bewustwording over mensenhandel. Ook kijkt zij naar het tegengaan van deze vorm van criminaliteit.

Adhin vervolgde zijn toespraak met het belang van actie ondernemen tegen klimaatverandering. “Wij rekenen op de steun van de VS voor regionale en wereldwijde inspanningen om de effecten van klimaatverandering te minimaliseren.” Ook ambassadeur Edwin Nolan ging hierop in. “We kijken uit naar de samenwerking met Suriname in deze belangrijke kwestie, die van cruciaal belang is voor ons en essentieel voor het toekomstige welzijn van onze kinderen.”

De receptie in de residentie van Nolan stond ook in het teken van 40 jaar diplomatieke betrekkingen met Suriname. De relatie gaat terug naar 1790 – 225 jaar geleden met de opening van een consulaat in Paramaribo, haalde Nolan aan. De handelsrelatie bestaat zelfs veel langer. De diplomatieke relatie kreeg meer gewicht na Suriname’ s Onafhankelijkheid. Het Amerikaanse consulaat werd omgezet in een ambassade. De bouw van het nieuwe ambassade complex in Paramaribo-Noord voor US$ 165 miljoen, geeft de duurzame vriendschapsrelatie weer.

De VS-diplomaat ging kort in op de handelscijfers uit 2015. De VS exporteerde voor US$ 444 miljoen naar Suriname. Omgekeerd exporteerde Suriname voor US$ 146 miljoen naar de VS. Grote Amerikaanse bedrijven zijn actief in Suriname, als Newmont en de oliebedrijven Apache en Kosmos Energy. “VS-president Barack Obama heeft herhaaldelijk de onderlinge verbondenheid benadrukt, tussen de Amerikaanse economische en commerciële relatie met partners in het westelijk halfrond, zoals Suriname en hij bevestigt de Amerikaanse betrokkenheid bij de gedeelde economische welvaart tussen alle landen in onze regio.”

Op de feestelijke viering, heette Nolan zijn Cubaanse collega extra welkom. Het was de eerste keer dat een Cubaanse ambassadeur de receptie bezocht. De aanwezigheid volgt na de herstelde relatie tussen beide landen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May