Bouterse: Caricom moet samenwerken en industrialiseren
06 Jul 2016, 01:09
foto
President Desi Bouterse op de 37e Caricom Staatshoofden top in Georgetown, Guyana. (Foto: Demerara Waves)


Caricom-landen die in de mijnbouw en olie zitten moeten zich verenigen op weg naar industrialisatie van deze sectoren in plaats van kwetsbaar te blijven voor mondiale grondstoffenprijzen. President Desi Bouterse heeft de lidstaten van de Caribische gemeenschap opgeroepen om de handen ineen te slaan “zowel nationaal als regionaal om effectieve manieren te overwegen om onze economieën te industrialiseren.”

Bouterse heeft zijn oproep gedaan tijdens de officiële opening van de 37e Caricom Staatshoofden vergadering in Georgetown, Guyana. Met hem zijn afgereisd de ministers van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrisingh en Jennifer Van Dijk-Silos van Justitie en Politie. De driedaagse top wordt vandaag afgesloten. Samenwerken om een verschuiving te brengen in de uitvoer van grondstoffen naar industriële producten, was de rode draad in de toespraak van president Bouterse. “We moeten serieus onze dienstverlening verbeteren door productiviteit te koppelen met connectiviteit.”

De oproep van het staatshoofd komt minder dan week na twee belangrijke ontwikkelingen; de ontdekking van 1,4 miljard vaten olie in het offshore gebied van Guyana door de Amerikaanse oliegigant Exxon-Mobil en de bilaterale gesprekken tussen Bouterse en het Guyanese staatshoofd, David Granger. De twee staatshoofden hebben elkaar vrijdag in Nieuw Nickerie gesproken. Guyana heeft lang gekoesterde ambities om de productie van aluminiumoxide die grote hoeveelheden elektriciteit vereist, te herstarten.

Bouterse zegt dat als gevolg van de "strijd van valuta's" landen die goud, olie en andere grondstoffen verkopen, worden geconfronteerd met de realiteit van steeds dalende en onstabiele prijzen. Met in het vooruitzicht dat de grondstoffenprijzen waarschijnlijk de piek van de afgelopen jaren niet zullen bereiken, heeft hij de producerende landen opgeroepen hun economie te diversifiëren. "We moeten industrialiseren en onze dienstverlenende bedrijven ontwikkelen tot het punt waar ze stabiele vreemde valuta verdieners worden, gekenmerkt door duurzaamheid," wordt hij geciteerd door Demerara Waves.

Trinidad en Tobago, Barbados en Suriname produceren olie in commerciële hoeveelheden. Suriname en Guyana zijn ook grote producenten/exporteurs van goud. Guyana heeft daarnaast ook nog een bauxietindustrie.

De economische teruggang in Europa en de Verenigde Staten heeft een negatieve invloed gehad op de Caricom-staten die afhankelijk zijn van toerisme. Tegen deze achtergrond heeft president Bouterse er bij collega-Caricom-leiders aangedrongen om de mogelijkheid om samen te werken met het Caribisch Forum en de bredere Associatie van Caribische Staten om nieuwe toeristische marketing strategieën te verkennen. Hij denkt daarbij aan innovatieve manieren om nieuwe pakketten aan te bieden aan internationale toeristen waar zowel de witte stranden als het ecotoerisme deel van uitmaken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May