SIV luidt Ied-ul-Fitre feest in
05 Jul 2016, 17:43
foto
SIV-voorzitter Robbert Bipat spreekt zijn Ied-boodschap uit, tijdens de ied-ul-fitre viering in de moskee. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) heeft vandaag het Ied-ul-Fitre feest in Suriname ingeluid. Voorzitter Robbert Bipat stond voor een groot deel in zijn Ied-boodschap stil bij de recente aanslagen in de wereld. Dwalende komen nu ook binnen de eigen godsdienst voor. Zij komen op het verkeerde pad en terecht en denken nog te handelen in de naam van Islam. “Het is heel erg dat zij eerst taqdir opnoemen, om dan gelijk andere om het leven te brengen.”

De afgelopen dagen zijn wij opgeschrikt door gebeurtenissen in de wereld. Wie dacht dat zulke aanslagen alleen in de westerse landen plaatsvonden, vergist zich, merkte Bipat op. Een aantal Islamitische landen, heilige plaatsten zijn nu ook slachtoffer geworden. De Islam alsook de Ramadan leren dat de essentie van het leven is om dichter bij God, Allah, te komen, gaf hij aan. “Ons leven moet in dienst staan van de Islam. Tegelijk een poging vanuit onze kant uit om dichterbij de Schepper te komen, en die diep in ons hart te voelen.” Dit kan bereikt worden door de regels na te leven en dan het gevoel te ervaren van die nabijheid.

Bipat stelde dat er momenten zijn, dat je je als mens afvraagt wat er in de wereld gebeurd, terwijl men voor ogen heeft om dichterbij de Schepper te komen. “Waarom zijn er nog genoeg mensen in de wereld die juist het omgekeerde doen?” In naam van de almachtige en de godsdienst ‘zaken’ uitvoeren die tegengesteld zijn aan wat de profeet leert. Waarom komt de Islam in de wereld over als een gewelddadige godsdienst? Hij drukt de moskeebezoekers op het hart dat het hun plicht is om de Jihad met de pen uit te voeren. “Het is onze plicht om andere te overtuigen hoe vreedzaam onze godsdienst is.” Verder is het ook plicht om de zorg van de buurman die geen moslim is, op zich te nemen zodat die het ook goed heeft in het leven. “ Het is een plicht om vrouwen te respecteren, kinderen op te leiden en mensen duidelijk te maken dat Islam vrede betekent.”

Respect hebben
De SIV-voorzitter wees erop dat de Islam juist leert om respect te hebben voor alle gelovigen en niet-gelovigen, de atheïst. Beiden moeten wij met evenveel liefde en respect behandelen. “Wij beoordelen mensen altijd op het uiterlijke, maar weten niet wat in hun harten zit. Misschien zijn zij zelf beter dan wij.” Bipat benadrukte dat het niet aan de mens ligt om te oordelen. Zijn wij echt superieur, als wij onze eigen medemensen niet gunnen om in alle rust hun geloof te belijden. De Islam zal pas overwinnen als wij in ons zelf, als groep, als moslims onderling die vrede onderling kunnen bereiken. Hij wees op het belang van eenheid vormen.

DE SIV-Iedviering komt een dag voor de nationale vrijdag, zoals beslist door de regering Bipat was daarom blij met grote opkomst. Personen hebben verlof opgenomen. Het aantal jongeren was dit jaar gering, vanwege de schoolverplichtingen. Zelfs het aantal minderdraagkrachtigen die zich jaarlijkse voor de poort van de moskee ophouden, was opmerkelijk minder. Deze personen krijgen een bon, waarmee zij naar de namaaz, geld en consumptie in de benedenzaal van de moskee ophalen. James Lalmohamed, SIV-secretaris geeft aan dat hij elke jaar 200 bonnen verstrekt. “Dit keer heb ik nauwelijks 60 uitgedeeld. Mensen zijn verward geraakt met onze viering vandaag en de nationale vrije dag morgen.”

Kijken naar maan
De Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname houdt morgen haar Ied-gebed op het Onafhankelijkheidsplein. De Surinaamse Moeslim Associatie heeft aangegeven dat vandaag uitkijkt naar de nieuwe maan. Wordt deze na zonsondergang gezien, dan vieren zij morgen het feest, zo niet lezen zij de Iednamaaz op donderdag 7 juli. Ook onder de West bidders van de Javaans Islamitische beweging is de feestdag verschillend.

De SIV volgt de kalender waarbij vooraf staat wanneer de vastenmaand begint en eindigt. Voor andere moslims begon de Ramadan, de negende maand van de islamitische kalender pas als de nieuwe maan was waargenomen. De Islamitische kalender gebaseerd is op het maanstelsel. Een maand telt 29 of 30 dagen, waardoor een jaar uit 354 dagen bestaat. Het verschilt hiermee met het zonnejaar en is 11 dagen korter.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May