Misiekaba: Amnestie is al gegeven door DNA
22 Jun 2016, 00:01
foto
President Desi Bouterse luistert naar de reactie van VHP-fractieleider Chan Santokhi. (Foto: Raoul Lith)


Voor NDP-fractieleider André Misiekaba is er geen vraagstuk van wel of geen amnestie. Hierover heeft De Nationale Assemblee al in april 2012 beslist en amnestie gegeven. Misiekaba roept de regering op om het land met vaste hand te regeren. Ze boogt op een meerderheid in De Nationale Assemblee. De fractieleider haalt aan dat de regering ook mandaat heeft gekregen van het electoraat. "Er zijn krachten die chaos en anarchie willen," merkte Misiekaba dinsdag op in De Nationale Assemblee.

Coalitiepartner Celcius Waterberg, fractieleider van de BEP, stelde dat de Amnestiewet door het hoogste college van Staat is aangenomen en door de regering is afgekondigd. Discussie hierover is een gepasseerd station. Waterberg sprak over een mogelijke rechtelijke dwaling. Hij voerde aan dat er niet wordt getornd aan de positie van De Nationale Assemblee, die de wetten maakt. Het college mag niet worden overruled door één van de andere machten.

President Desi Bouterse heeft zonder details te geven, De Nationale Assemblee voorgehouden dat de situatie ernstig is. Er zijn volgens hem krachten die de orde en rust in het land willen verstoren. Hij zei dat hij niet bang is, "maar zaken maken je wel angstig". Paul Somohardjo, fractieleider van Pertjajah Luhur, zei dat hij de president niet zo kent. Hij wordt angstig naar aanleiding van een brief van de minister van Justitie en Politie. Hij haalde aan dat er rechtsgeleerden zijn die andere inzichten hebben. Er is volgens hem geen sprake van een constitutionele crisis.

Marinus Bee, waarnemend fractieleider van ABOP, wilde weten wie voor de crisis zorgt. Om welke groep gaat het? Hij vroeg om een uiteenzetting van hoe het is gebeurd dat er een constitutionele crisis zou zijn ontstaan. Hij wil inzage in de brief van de minister die zoveel angst bij de president, regering en samenleving creëert.

VHP-fractieleider Chan Santokhi verwees naar de verklaring van zijn partij. Hij vroeg de president om de consultaties voort te zetten. Ook internationale deskundigen zouden erbij betrokken kunnen worden. Volgens Santokhi zijn er nationaal ook genoeg deskundigen. Ook NPS-voorzitter Gregory Rusland deelde mee dat zijn partij met een verklaring is gekomen. De NPS-structuren zien geen constitutionele crisis. Iedereen wordt opgeroepen om het hoofd koel te houden.

Carl Breeveld van DOE zei dat niemand gebaat is bij onrust en chaos. De oplossing moet binnen wet en recht worden gevonden. Ook hij kijkt uit naar de brief van de minister van Justitie en Politie. De president bedankte voor de interventies en zei dat er bruikbare zaken naar voren zijn gebracht. Hij zei dat de regering er alles aan zal doen om te voorkomen dat er chaos ontstaat. De oplossing zal binnen recht en wet worden gevonden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May