Venezuela: Lange rijen om valideren handtekeningen
21 Jun 2016, 13:12
foto
Mensen trotseren lange rijen om hun handtekeningen te plaatsen voor een volksstemming over de terugroeping van president Nicolas Maduro. (Beeld: Al Jazeera)


Duizenden Venezolanen staan in het hele land in de rij om hun handtekeningen te valideren als onderdeel van een lang, uitgesponnen proces om een referendum tegen president Nicolas Maduro te vragen. Eerder deze maand hebben ongeveer 1,3 miljoen mensen een petitie ondertekend voor de terugroepings- stemming.

Het aantal heeft de benodigde 200.000 om het proces te starten zesmaal overschreven. Maar de verkiezingsraad heeft intussen meer dan 600.000 handtekeningen ongeldig verklaard. Nu zijn er enorme rijen mensen die hun vingerafdrukken moeten scannen en hun handtekening moeten verifiëren. De mensen zeggen dat ze blij zijn dat ze hun deel kunnen doen in het streven van de oppositie om Maduro te verwijderen.

De Venezolaanse president wordt al maanden geconfronteerd met toenemende vijandigheid, met tegenstanders die hem ervan beschuldigen dat hij het olierijke land aan de rand van economische ineenstorting heeft gebracht. De dalende olieprijzen hebben de economie van het OPEC-lid verwoest. Als gevolg daarvan zijn er lange rijen voor groente, lege supermarkt rekken en een groeiende woede onder de ongeveer 30 miljoen inwoners.

Maduro is na de dood van president Hugo Chavez aan de macht gekomen in 2013. Hij blijft erbij dat hij het slachtoffer is van een "economische oorlog" onder leiding van het bedrijfsleven met de steun van de Verenigde Staten.

Ofschoon er een gespannen situatie is als gevolg van het lange wachten, zijn de mensen ook zeer vastbesloten om deel te nemen aan het proces. Vijf uur wachten in de rij is minder dan de wachttijd om brood te kopen, zegt een vrouw die in de rij staat aan Al Jazeera. De mensen zijn wanhopig op zoek naar een democratische uitweg voor de regering die ze beschrijven als in toenemende mate gezaghebbend en niet in staat om de economie te beheren.

Tijdens het huidig proces moet de oppositie dichtbij de 200.000 handtekening valideren, gelijk aan één procent van het aantal geregistreerde stemgerechtigden. Hierdoor kan de oppositie een tweede officieel gesanctioneerde handtekeningen lijst krijgen, om een volksstemming los te krijgen. Bij het referendum zijn er ongeveer vier miljoen stemmen nodig om president Maduro’s zittingstermijn in te korten.

Maduro en zijn bondgenoten vinden dat het referendum dit jaar niet kan plaatsvinden, omdat de oppositie te lang heeft gewacht op de referendum campagne te beginnen. Het tijdstip is belangrijk, want als Maduro bakzeil haalt bij de volksstemming dit jaar, zullen de verkiezingsautoriteiten nieuwe presidentsverkiezingen moeten uitschrijven. En volgens peilingen is de kans groot dat Maduro die zou kunnen verliezen. Als de volksstemming na januari volgend jaar wordt gehouden, zou Maduro worden vervangen door zijn vicepresident, die eveneens van de Socialistische Partij is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May