Hofwijks: Meer crises met Bouterse als president
19 Jun 2016, 00:00
foto
'We Zijn Moe' heeft zaterdag met een kleine groep geprotesteerd tegen het regeringsbeleid. Rechts Curtis Hofwijks. (Foto's: René Gompers)


Dat het volk zo passief is over de situatie kan ervoor zorgen dat het land dieper wegzakt, stelt Curtis Hofwijks, leider van actiegroep ‘We Zijn Moe’. Met president Desi Bouterse aan de macht mag men nog meer crises verwachten. Hofwijks roept de politie en het leger op om hun werk naar behoren te doen. Ze zijn er niet om slechts één persoon, met name president Desi Bouterse, te beschermen, merkt Hofwijks op.

‘We Zijn Moe’ heeft zaterdag weer geprotesteerd tegen het beleid van de regering. Het aantal actievoerders is flink geslonken. De groep liet zich door de opkomst niet ontmoedigen en heeft zo luid mogelijk van zich laten horen. De politie die goed vertegenwoordigd was, hoefde niet op te treden. “We hebben de boodschap altijd voorop gesteld, niet op de opkomst,” geeft Hofwijks aan. “Wij gaan door zolang we kunnen, zolang het nodig is.”

Hofwijks merkt op dat velen zich in de situatie berusten. “Ze weten niet wat te doen maar die passiviteit is niet wat we nodig hebben,” merkt hij op. Hofwijks haalt aan dat de ‘splijtzwammen’ van de regering heel goed werken. Bij de organisaties die zouden moeten opkomen, is de eenheid gebroken. De vakbonden zijn daar een voorbeeld van, geeft Howijks aan. De vakbondsleiders zijn direct of indirect ‘geregeld’ waardoor zij moeilijk of helemaal niet meer kunnen opkomen tegen het wanbeleid. “Als je kijkt naar wat er in Venezuela gebeurt dan zijn we hard op weg een tweede Venezuela te worden,” vreest Hofwijks.

“We hebben een ‘crisispresident’ dus kan je nog meer crises verwachten,” reageert Hofwijks op de ‘constitutionele’ crisis. “Ik zeg dat we in een rechtsstaat leven. We kunnen het niet maken dat één persoon, in dit geval de president, boven de wet wordt verheven. Dus aan de bevoegde autoriteiten vraag ik dat ze goed omgaan met hun werk, dat de politie en het leger hun plaats kennen, dat ze er niet zijn om één persoon te beschermen maar om voor recht en orde te zorgen voor de hele samenleving.” De actievoerders drukken ook de gewapende machten op het hart het verleden niet te vergeten.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May