Sewcharan geeft zijn visie over uitspraak Krijgsraad
17 Jun 2016, 14:35
foto


De advocaat Gerold Sewcharan, voorzitter van de stichting voor rechtspleging in Suriname, gaat in een artikel breedvoerig in op de uitspraak van de Krijgsraad en de positie van de rechterlijke macht. Hij geeft zijn visie over wat de beslissing van de Krijgsraad inhoudt en wat er zal gebeuren als er uiteindelijk een vonnis wordt geveld. De jurist staat stil bij de staats- en strafrechtelijke aspecten van de uitspraak van de Krijgsraad.

Op de terechtzitting van 9 juni 2016 heeft de Krijgsraad de schorsing (tijdelijke stopzetting) van de vervolging van de verdachten in de 8 decembermoorden-strafzaak bij vonnis definitief opgeheven. In deze strafzaak staan 21 personen terecht. Zij worden ervan verdacht zich, alleen of tezamen met anderen, schuldig te hebben gemaakt aan de moord op 15 mannen in de nacht van 7 op 8 en/of 9 december 1982.

De Krijgsraad had op 11 mei 2012 namelijk beslist dat de vervolging tijdelijk stopgezet moest worden, nadat de Amnestiewet werd gewijzigd door De Nationale Assemblee. De beslissing van de Krijgsraad van 11 mei 2012 hield dus duidelijk geen definitieve stopzetting in van de vervolging van de verdachten van de door het Openbaar Ministerie ten laste gelegde moorden.

De beslissing van 9 juni 2016 van de Krijgsraad komt erop neer dat de rechters belast met de berechting van onder meer de verdachte Desi Bouterse van oordeel zijn dat de vervolging van de verdachten van de zogenoemde decembermoorden onvoorwaardelijk voortgezet moet worden. De Krijgsraad heeft een beslissing genomen die gebaseerd is op het geldende recht van Suriname. De Krijgsraad kan als zodanig geen enkel verwijt worden gemaakt, vindt Sewcharan.

Het artikel van Gerold Sewcharan kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Staats-en_Strafrechtelijke_aspecten_uitspraak_Krijgsraad.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May