Bewoners Ornamibo zijn stank vuilnisbelt beu
16 Jun 2016, 20:12
foto
Bewoners van Ornamibo en omgeving protesteren tegen de onhoudbare stank. (Foto's: René Gompers)


Bewoners van Ornamibo (Wanica) hebben vandaag de toegang tot de vuilstortplaats gebarricadeerd. Er is geprotesteerd tegen de onhoudbare stank, de regelmatige rookontwikkeling van vuilbranding en de gevolgen daarvan. De bewoners en de medewerkers van ‘lande’ zijn elkaar verbaal in de haren gevlogen. Toen de vertegenwoordiger van het ministerie van Openbare Werken, Raoel Swedo, het woord wilde voeren zijn de bewoners weggelopen.

De bewoners zijn de situatie meer dan zat, deelt Reshmi Biharisingh, voorzitter van de Actiegroep SOS (Stop Ornamibo Stort), mee. Sinds de ingebruikname van de stortplaats in 1998 wordt er door de omwonenden geprotesteerd. De situatie is nu zodanig dat het aantal personen met ademhalingsproblemen is toegenomen. De lucht is afhankelijk van de windrichting onfris. Ondertussen wordt er ook gewoon afval in de Parakreek gestort. Het water raakt verontreinigd en zijn sommige buurtbewoners overgestapt op regenwater. Er is geen scheiding van afval, kadavers, plastics, metalen en ander afval materiaal worden op de zelfde hoop ‘gedozerd’. Er wordt ook gewoon vuil gedumpt in de afvoerkanalen waarbij bij regenval er nog meer viezigheid vrijkomt.

Swedo, hoofd van de voorlichtingsdienst bij OW, vindt dat de protestactie politiek gestuurd is. Hij is namens minister Siegfried Wolff poolshoogte gaan nemen. Aan actievoerder John Marapin heeft hij op de vuilnisbelt uitgelegd dat het ministerie bezig is te werken aan een oplossing. Er zouden plannen zijn om de vuilstortplaats om te bouwen naar een bedrijf dat een bepaalde olie gaat produceren voor energieopwekking. Het ministerie is bezig met vijf investeerders, geeft Swedo aan. Marapin heeft Swedo erop gewezen dat dit verhaal al zes jaar aan de bewoners is voorgehouden. Swedo heeft geprobeerd de groep bij de barricade toe te spreken maar zij keerden onder aanvoering van Asiskumar Gajadien, VHP-Assembleelid voor Wanica, de rug toe.

Tussen de bewoners en de medewerkers van de vuilnisbelt is een verbale confrontatie ontstaan. De medewerkers vinden dat hun brood in gevaar komt. De bewoners beschuldigen de arbeiders van ‘tyuku nemen’ voor het toelaten van bepaald afval. Ook wordt hen onkunde bij de verwerking van het vuil aangemeten. De arbeiders hebben de actievoerders net zo fel van repliek gediend.

Biharisingh hoopt dat er snel een oplossing komt in de situatie. Op het verzoek op een gezondheids- en bodemonderonderzoek in het gebied te doen is nooit geantwoord, voert ze aan. Biharisingh is van mening dat bij zoveel protest het geoorloofd is dat de minister persoonlijk de gedupeerden toespreekt. “Dit is niet alleen een probleem van de buurt,” benadrukt Biharisingh. “Als men bewust is van wat men hier allemaal stort, zou iedereen achter ons staan. De vissen in de Parakreek belanden echt op de markt. Als we het kwikprobleem hier naast plaatsen heeft Suriname gewoon een milieuprobleem.” Er wordt een week gewacht op een reactie van de autoriteiten.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May