EK 2016: Noord-Ieren schrijven geschiedenis
16 Jun 2016, 15:35
De scheidsrechter moest de wedstrijd even onderbreken door zware regen. (Foto: Reuters)

Noord-Ierland heeft in Lyon in stijl Oekraïne verslagen. De Noord-Ieren hebben voor het eerst in hun voetbalgeschiedenis een EK-wedstrijd gewonnen, 2-0. Oekraïne heeft uit twee gespeelde wedstrijden geen enkel punt. Voor de formatie van trainer Mikhail Fomenko is EK 2016 in principe voorbij.

Oekraïne heeft vijftien schoten gelost op het doel van Michael McGovern, waarvan één gericht. Gareth McAuley verbreekt in de tweede helft een tot zover smaakloze wedstrijd. Het clubje van Michael O’Neill heeft er dan weer ineens zin in en maakt Niall McGinn laat in blessuretijd (95e ) het feestje compleet.

De tweede helft begon met een hevige regenbui, die de Noord-Ieren goed van pas te komen. Drie minuten in de tweede helft en verdediger McAuley knikkert een hoekschop van middenvelder Olivier Norwood binnen. En ineens was Oekraïne wakker geschud, maar zijn offensief moest even wachten. Een flinke hagelbui genoodzaakte de scheidsrechter om de wedstrijd voor enkele minuten te staken.

Oekraïne ging op zoek naar de gelijkmaker, maar Noord-Ierland hield stug vast. Op twee minuten affluiten in blessuretijd, verdubbeld McGinn de score. Voor de statistieken is McAuley met zijn 36 jaren de tweede oudste scorer ooi op een EK-toernooi. De Oostenrijker Ivica Vastic geldt als de oudste die in 2008 op 38-jarige leeftijd een doelpunt tijdens het toernooi maakte. Het doelpunt van McAuley is ook het laatst gescoord tijdens een EK-toernooi en wel in de 95,52e minuut. Noord-Ierland heeft zijn eerste wedstrijd ooit gewonnen tijdens een groot toernooi sinds hij Spanje in 1982 op de Wereldkampioenschappen versloeg.