EK 2016: Zwitserland nadert laatste zestien
15 Jun 2016, 16:35
Bogdan Stancu heeft al twee penalty's gescoord op EK 2016. (Foto: Reuters)

Roemenië heeft zijn eerste punt op EK 2016 binnen, terwijl Zwitserland dichterbij zit op een plek in de laatste zestien. Het is een zwaar bevochten gelijkspel geworden in Groep A in het Parc des Princes, 1-1.

Met een overwinning zouden de Zwitsers zich hebben verzekerd van een plaats in de knock-out fase. Maar de mannen van trainer Vladimir Petkovic zijn er niet in geslaagd hun vroege kansen in de wedstrijd te verzilveren. De belangrijkste boosdoener was Haris Seferović, die twee duidelijke kansen heeft verspeeld. Vervolgens gaf Bogdan Stancu met de tweede penalty van het toernooi, Roemenië een 18-minuten voorsprong.

De Russische scheidsrechter Sergei Karasev wees naar de stip nadat Stephan Lichsteiner in het strafschopgebied stevig trok aan de trui van Alexandru Chipciu. Ondanks hij struikelde, plaatste Stancu de bal in de netten. Roemenië bleef gevaarlijk op de counter. Zwitserland domineerde de bal, maar moest toch wachten tot de 57e minuut voor de gelijkmaker. Admir Mehmedi pakte de stuiterende bal uit een half weggewerkte hoekschok en schoot onstuitbaar vanuit elf meter het leder achter doelman Ciprian Tatarusanu -'man of the match'.

In het laatste half uur bracht Zwitserland de getalenteerde tiener Breel Embolo in stelling in een poging de winst naar zich toe te trekken. De Roemenen bleven echter vastberaden en hebben hun hoop gevestigd op automatische kwalificatie met nog één wedstrijd te gaan.

Stancu is de eerste speler die twee penalty’s heeft gescoord op een EK toernooi, sinds de Spanjaard Gaizka Mendieta dat deed tijdens het EK 2000. Roemenië speelt op 19 juni tegen Albanië, terwijl Frankrijk het dan opneemt tegen Zwitserland.