Ondernemers boos over weghalen producten van rekken
15 Jun 2016, 01:46
foto
Een team van de overheid haalt diverse producten zonder vervaldatum van de schappen. (Foto: BIC Paramaribo Zuidwest)


Ondernemers zijn niet te spreken over dat Surinaamse producten uit de schappen van de winkels worden gehaald door controleteams van de overheid. Het gaat om producten zoals toiletreinigers, afwasmiddelen, schoonmaakspullen. De spullen zijn in beslag genomen omdat ze geen vervaldatum hebben. Het etiketteringsbesluit heeft het over voorverpakte goederen en dat artikel kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden, vinden ondernemers.

Er is veel ophef ontstaan over de inbeslagname van de Surinaamse producten. Surinaamse fabrikanten en leveranciers van goederen benadrukken dat deze producten geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Er is internationaal ook geen vereiste dat deze producten een vervaldatum dienen te hebben. De bestuursdienst verleent assistentie aan de Economische Controle Dienst van Handel en Industrie. Ook het Bureau Openbare Gezondheidszorg maakt deel uit van het team.

Het gaat om producten die niet bestemd zijn voor consumptie en niet gebruikt worden op het lichaam. Ze zijn langer dan twee jaar houdbaar. "Bij het maken van die wet was het ook nooit de bedoeling om dit soort producten van de rekken te halen," zegt een fabrikant. Hij vindt dat ten minste overleg gepleegd moest worden over deze situatie.

Tijdens de ondernemersavond van de Kamer van Koophandel en Fabrieken dinsdagavond is deze kwestie aan de orde gesteld. Er zijn heftige debatten gevoerd hierover en andere zaken waarmee ondernemers geconfronteerd worden. Ondernemers willen dat er duidelijkheid komt. Zij lijden enorme verliezen door het optreden van de overheid in verschillende winkelzaken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May