Brunswijk: 'President constateert constitutionele crisis'
15 Jun 2016, 00:01
foto
Ronnie Brunswijk, voorzitter ABOP.


President Desi Bouterse heeft ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk voorgehouden dat er een constitutionele crisis is ontstaan nu de Krijgsraad (rechterlijke macht) de Amnestiewet terzijde heeft geschoven. Bouterse consulteert onder andere oppositionele leiders, de legerleiding, de ministers van Justitie & Politie en Defensie. Brunswijk zegt aan Starnieuws dat hij de president heeft aangehoord, maar ook op gewezen heeft dat het Constitutioneel Hof allang moest zijn ingesteld. Dit is niet gebeurd, waardoor de Krijgsraad een oordeel heeft geveld over de Amnestiewet.

Brunswijk deelt mee dat hij dinsdag verslag heeft gedaan aan het bestuur van de ABOP over het onderhoud met de president. "Ik ben niet stiekem gaan praten. De president heeft mij uitgenodigd en ik ben naar het Perscentrum geweest. Diverse personen hebben mij gezien, want ik doe geen dingen baka, baka kibri fasi," stelt de ABOP-voorzitter.

"Wij hebben geen standpunt ingenomen. De president heeft mij geïnformeerd hoe hij de zaak ziet. Wij zullen ook deskundigen raadplegen wanneer dat nodig is. Voorlopig hebben wij aangehoord hoe de president over de zaak denkt," zegt Brunswijk. Hij vindt dat de wet op het Constitutioneel Hof allang had moeten worden behandeld. Ook het instituut had al in leven moeten zijn geroepen. Dat heeft hij Bouterse te kennen gegeven. Brunswijk deelt mee dat de president aangegeven heeft dat De Nationale Assemblee de Amnestiewet heeft aangenomen, de regering heeft deze bekrachtigd, maar de rechterlijke macht legt deze naast zich neer. Hierdoor is er een constitutionele crisis ontstaan, waarbij de balans tussen de machten verstoord is.

De ABOP had op 4 april 2012 als toenmalige coalitiepartner net als Pertjajah Luhur vóór de Amnestiewet gestemd die de 8 decembermoorden straffeloos maakte. De Krijgsraad heeft de vorige week besloten dat deze wet niet van toepassing is op het 8 decemberstrafproces. De auditeur militair moet op 30 juni zijn requisitoir in deze zaak, waar Bouterse hoofdverdachte is, houden.

De ABOP-leider merkt op dat het gesprek vooral hierover ging. "Wij hebben echt niet over gesproken of ABOP in de coalitie gaat. Ik heb al eerder meegedeeld dat de ABOP geen plaats zoekt in de coalitie. Ook hebben wij gezegd dat de ABOP niet op straat gaat. Als wij een standpunt over iets moeten innemen, dan moeten de partijstructuren bijeen komen," zegt Brunswijk. Hij merkt op dat wanneer de president hem voor een onderhoud roept, hij altijd hier gehoor aan zal geven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May