CLO wil belangen gepensioneerden veilig stellen
15 Jun 2016, 11:37
foto
Ronald Hooghart, voorzitter CLO


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) wil een centrum voor gepensioneerden opzetten. Dit centrum zal op een lap grond van 5 ha binnen het CLO-project te Rijsdijk ingericht worden. Er zal daar verder 5 ha ter beschikking worden gesteld voor het verpleeghuis, een zorgcentrum en een centrum voor dementerenden. Van het Staatsziekenfonds (SZF) en Surinamers ter plaatse en in Nederland wordt een bijdrage verwacht om de plannen uit te voeren.

De CLO heeft verschillende plannen uitgezet om de toekomst van gepensioneerden veilig te stellen, zegt voorzitter Ronald Hooghart. In de plannen is er aandacht voor huizenbouw en medische zorg als onderdeel van de oudedagsvoorziening. Om de plannen uit te voeren zal er aan fondsvorming worden gedaan. Onder meer landsdienaren en Surinamers in Nederland die na hun pensionering in Suriname willen komen wonen, zouden kunnen bijdragen, zegt Hooghart.

De CLO-voorzitter meldt dat Huize Ashiana en andere bejaardentehuizen verouderd zijn en te vol, waardoor de zorg en opvang de wenselijkheid van de tijd niet aan kan. Met het SZF wordt al jaren gesproken over een verpleeghuis dat moet voldoen aan tenminste de minimale standaarden van deze tijd.

Het SZF zou wat betreft het verpleegtehuis een financiële bijdrage leveren, geeft de CLO aan. Dit was met de voormalige directeur afgesproken. "Intussen is het idee opgevat om van de landsdienaren een 6 maandelijkse bijdrage van SRD 25 te vragen, dus SRD 150 in totaal.” Ook in Nederland zal er aan fondsvorming worden gedaan, omdat er in Nederland Surinamers zijn, die na hun pensionering in Suriname zouden willen wonen, maar niet over een eigen huis beschikken. “Het moet een gezamenlijk project worden door en voor de burgerij”, zegt Hooghart.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May