EK 2016: Debutant Ijsland houdt Portugal in bedwang
14 Jun 2016, 18:35
Birkir Bjarnason schrijft geschiedenis voor zijn land, de eerste goal van Ijsland op een EK-toernooi. (Foto: Reuters)

Ijsland is de verrassende leider geworden in groep F. De EK-debutant heeft kans gezien om Cristiano Ronaldo’s Portugal met 1-1 in bedwang te houden. Voor de Real Madrid-spits was het een teleurstellende avond in Saint-Etienne. .

Gylfi Sigurdsson heeft IJsland in de derde minuut bijna op voorsprong gebracht. Rui Patricio schrok zich een hoedje toen de Ijslandse middenvelder een schuin schot op het doel schoot en daarna de rebound weer oppakte. Beide keren kon het sluitstuk van Portugal zorgen voor redding.

Een afgeweken kopbal van Danilo en een afstandsschot van Vieirinha, konden Hannes Thór Halldorsson niet verschalken. Ook een pass van Ronaldo naar Nani in wat ogenschijnlijk het eerste doelpunt moest worden, veegde Halldorsson weg. En dan zetten Vieirinha en Gomes in de 31ste minuut op de rechterflank een fraaie combinatie op, Nani tikt in de korte hoek binnen, 1-0.

En dan stunt Ijsland via Birkir Bjarnason. De middenvelder verwerkte een voorzet van Berg Gudmudsson in één keer in het doel, 1-1. Het is dan ook de eerste goal voor Ijsland ooit op een EK-toernooi. Ronaldo kon zijn humeur opbeuren, maar miste de winnende 2-1 in de 84ste minuut. Hij kopt een bal op doelman Halldorsson, terwijl de kleine hoek vrij stond. Ook twee vrije schoppen trapte hij in de muur. Alfred Finnbogason kon zijn land ook naar de overwinning schieten in de 85ste minuut, maar doelman Patricio stond op zijn plaats.

Morgen spelen in Groep A Roemenië en Zwitserland hun tweede wedstrijd, evenals Frankrijk en Albanië. In Groep B komen Rusland en Slowakije tegen elkaar uit.