Engeland en Rusland krijgen diskwalificatie waarschuwing
12 Jun 2016, 13:42
foto
Russische fans hadden vuurwerk in het stadion gesmokkeld. (Foto's: PA)


De Europese voetbalbond, Uefa, heeft gedreigd Engeland en Rusland te diskwalificeren van Euro 2016 als hun supporters nog meer geweld ontketenen. Hij is een tuchtprocedure tegen Rusland begonnen - maar niet tegen Engeland - na "volstrekt onaanvaardbaar" scenes tijdens de wedstrijd tussen Engeland-Rusland zaterdag.

Uit beelden blijkt dat fans van Rusland zich haasten naar de supporters van Engeland na het gelijkspel in Marseille. De aanklachten tegen Rusland variëren van publieke verstoringen, racistisch gedrag en het afsteken van vuurwerk, zegt de Uefa. Er waren problemen met de scheiding van de fans, geeft de bond toe, en verzekert dat de veiligheid zal worden "versterkt".

De Britse regering zegt dat zij had aangeboden om extra Britse politieagenten naar Frankrijk te sturen voorafgaand aan de volgende wedstrijd van Engeland donderdag in Lens. Getuigen zeggen dat de problemen in het stadion begonnen nadat Russische fans fakkels aanstaken tegen het einde van de wedstrijd. Sommigen klommen over de barrières die waren geplaatst om rivaliserende fans uit elkaar te houden.

Een aantal van de Russische supporters schopte en sloeg op vluchtende Engelse fans, die waren gedwongen over het hekwerk te klauteren om te ontsnappen aan het geweld. Eerder op de dag waren lokale fans en die van Engeland en Rusland al verwikkeld in lelijke botsingen met de oproerpolitie. Een aantal bebloede fans is vervoerd naar het ziekenhuis.

In een sterk geformuleerde verklaring, zegt de Europese voetbalbond dat hij niet zou aarzelen om sancties op te leggen aan Rusland of Engeland als dergelijk geweld zich opnieuw voordoet. De maatregelen voorzien ook in de mogelijke diskwalificatie van hun respectievelijke teams uit het toernooi, stelt hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May