Scholieren Commewijne opnieuw kind van de rekening
11 Jun 2016, 11:27
foto
Assembleelid Ingrid Karta-Bink


Bijkans honderd procent van de leerlingen op VOJ-niveau en die van de scholengemeenschap van Commewijne is afhankelijk van schoolvervoer. Nu zijn de repetitierondes en S.O.’s (schoolonderzoeken) van het derde kwartaal gaande. Bushouders die het schoolvervoer onderhouden, hebben de dienstverlening gestaakt, omdat de uitbetaling vanuit de overheid uitbijft.

“Het is een cruciaal kwartaal om over te gaan, dan wel de laatste ronde om de cijfers op te halen. Maar door deze situatie zijn de leerlingen van Commewijne opnieuw het kind van de rekening,” zegt een gebelgde Ingrid Karta-Bink, parlementariër van Commewijne.

Gestegen kosten
Het Assembleelid wijst er op dat ouders nu meer moeten uitgeven om hun kinderen naar school te sturen, als gevolg van de gestegen kosten voor levensonderhoud en de invoering van andere beleidsmaatregelen van de overheid. Sommige leerlingen, die heel ver wonen, moeten vier bussen nemen om de school te bereiken. Sommige leerkrachten offeren zich ook op om de school te bereiken, opdat de leerlingen geen achterstand inlopen. Een achterstand in het onderwijs is heel moeilijk in te halen is, stelt Karta-Bink. “Leerlingen zijn geen machine, ze zijn geen computer, dat je gewoon iets kunt invoeren. Het gaat er om dat ze de gegeven leerstof onder de knie moeten hebben alvorens je een repetitie kunt geven,” legt de volksvertegenwoordigster uit.

Karta-Bink zegt dat in het Stabilisatie- en Herstelplan is aangegeven dat geïnvesteerd wordt in menselijk kapitaal. “Is dit de vorm van investeren in de jeugd?” vraagt ze zich af. De overheid dient haar verantwoordelijkheid te dragen. Zij moet dat niet alleen op schrift doen, in de vorm van een plan, maar ze moet ook daadwerkelijk uitvoeren. Zo moet de overheid ook de achterstallige betalingen van bus- en boothouders inlopen.

Kind van de rekening
“Bewoners van Commewijne ontberen al goed drinkwater, nu moeten ze ook nog schoolvervoer ontberen. Net als alle anderen willen ook de bewoners van Commewijne die bijdrage leveren aan de opbouw van ons land. Maar ontwikkeling breng je met kennis op zak. En door de kinderen te onthouden van het opdoen van kennis, nu ze de school niet kunnen bezoeken vanwege de staking van de schoolbussen, onthou je ze ook om die bijdrage te kunnen leveren. Overheid, ken uw verantwoordelijkheid en laat elkeen genieten van het broodnodige onderwijs, om zo die bijdrage te leveren aan de opbouw van ons land,” stelt Karta-Bink.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May