Vakbeweging: Tekortkomingen IMF- en Stabilisatieplan
11 Jun 2016, 05:44
foto
Vakbondsleiders tijdens een persconferentie vrijdag in het gebouw van C-47. (Foto: René Gompers)


De vakbeweging blijft de IMF-receptuur resoluut afwijzen en houdt vast aan de eis om de verhoogde stroomtarieven terug te draaien. De vakbeweging geeft aan dat het ‘Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018’, geen concrete doelen heeft, teveel gericht is op geld halen uit de bevolking en geen garantie geeft voor een stabiele economie. Het plan besteedt volgens de vakbeweging geen aandacht aan de de ware oorzaken van de crisis en nog minder aan onderwijs en diversificatie van de economie.

De vakbeweging is op een persconferentie vrijdag ingegaan op de infosessie met het IMF donderdag in de Kamer van Koophandel & Fabrieken en de ontmoeting daarna met de Assembleecommissie ‘Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018’ onder leiding van Amzad Abdoel. Op de vergadering met het IMF was al gauw duidelijk dat “de bal tussen het IMF en de overheid wordt gespeeld,” deelt Robby Berenstein, voorzitter van C-47 mee. Op cruciale vragen is er geen antwoord gekomen. Aan de Assembleecommissie is voorgehouden de resultaten van een analyse die gemaakt is. Armand Zunder is puntsgewijs ingegaan op de tekortkomingen van het plan, alternatieven en aanbevelingen.

Hoewel de regering de mond vol heeft van een ‘gediversifieerde economie’ staat er niets concreets daarover in het plan, geeft Zunder aan. Er wordt integendeel gepland dat “we rustig doorgaan met bauxiet en aluinaarde zoals we dat in de afgelopen 100 jaar hebben gedaan,” merkt hij op. Er is geen spoor van een ‘anti cyclisch’ beleid, deelt Zunder mee. Dit houdt in dat er geen beleid is uitgestippeld om de gevolgen van schommelingen in wereldmarktprijzen voor commodity's op te vangen. Alles wijst erop dat zelfs na 2018 ‘op de oude voet’ economie gevoerd zal worden. Er zijn geen plannen om zoveel mogelijk de grondstoffen hier zelf te verwerken tot eindproducten die sowieso meer geld opbrengen. Andere sectoren als de agrarische, visserij, toerisme, milieu, ICT en de creatieve waarin er sowieso potentie zit om kapitaal te genereren worden overgeslagen. Er is teveel nadruk gelegd op fiscaal beleid, en hoewel er belastingkortingen zijn aangekondigd zal de koopkracht blijven afnemen door de andere verhogingen en geen verhoging van salarissen.

Voorgesteld is dat de verhoogde stroomtarieven worden teruggedraaid tot 2018 wanneer de situatie gezond is. En als ze toch verhoogd moet worden dat het verspreid wordt over vijf jaren zodat men ademruimte heeft. Op de sessie met het IMF is het niet duidelijk geworden of de inbreng van de verschillende groepen enige waarde heeft en nog minder of ze wijzigingen in de plannen kunnen teweegbrengen. De vertegenwoordigers van het IMF hebben wel elke keer aangegeven dat “the agreement is not written in stone”. Het plan zoals dat nu is, is onevenwichtig meent de vakbeweging en daar kan niet achter worden gestaan. “Wij zeggen dat de regering moet gaan heronderhandelen met IMF,” stelt Berenstein. “We staan wel achter herstel, maar er moet evenwicht zijn tussen wat wij gaan inleveren en wat we daarvoor terug krijgen. A balans mus de. Dat is er niet. Het is aan de regering gelegen om met het IMF te gaan praten van yere noh; dat ding is te zwaar voor me bevolking.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May