Gilbert van Dijk: Instituten te zwak voor controle
10 Jun 2016, 18:36
foto
Gilbert van Dijk, directeur Suriname Business Center/Forum. (Foto: René Gompers)


De instituten in het land zijn heel erg zwak. Ze zijn niet in staat om politici, beleidsmakers en andere verantwoordelijken tot orde te roepen. De tijd is meer dan rijp om in beraad te gaan en deze instituten daadwerkelijk sterk te maken, stelt Gilbert van Dijk, general manager Suriname Business Forum/Center. Het IMF is helemaal niet nodig geweest om wetten te maken die allang in orde moesten zijn, geeft hij aan. De nieuwe wetten hebben ook weinig zin als de instituten die controle uitoefenen zwak blijven, zegt Van Dijk.

Het IMF heeft donderdag ook een informatiesessie gehouden met het bedrijfsleven. Er zijn kritische en indringende vragen gesteld. De ondernemers hebben ook hun zorgen geuit tegenover het Fonds. “Het gesprek is verhelderend geweest, we hebben het nodige gehoord, maar er zijn nog zoveel vragen,” deelt Van Dijk mee. De SBF-vertegenwoordiger haalt aan dat er ook veel ongenoegen is over het achteraf informeren van de samenleving. “Als je goed, zakelijk, oprecht dialoog voert en afspraken nakomt, zal alles wat je onderneemt gedragen worden. Doe je dat achteraf, moet het je niet verbazen dat er draagvlak ontbreekt.” Van Dijk vreest dat als de verhogingen definitief komen heel veel ondernemingen het niet zullen overleven. “Een goed dialoog, een goed uitgedokterd plan is voorwaarde voor succes. Niet iets dat je achteraf doet.”

De zwakte van de instituten die controle horen uit te oefenen en sancties dienen op te leggen is met de komst van het IMF wederom aangetoond, stelt Van Dijk. “Ze zijn niet in staat mensen tot de orde te roepen zonder dat we erupties krijgen. Als iets niet goed gaat, is op straat komen een optie. Maar we moeten toch in staat zijn om politici, beleidsmakers, verantwoordelijken op een normale manier tot de orde te roepen? Van Dijk vindt dat de samenleving moet beseffen dat de instituten erg zwak zijn en in beraad erover moet gaan. “Ze moeten sterk worden zodat we een vuist kunnen maken tegen dingen waarmee we het niet eens zijn.”

Het is meer dan hoog tijd dat de verantwoordelijke instanties sterker worden en naar behoren functioneren, benadrukt Van Dijk. “We wonen hier, we weten allemaal wat er mis is, wat er moet gebeuren, welke wetten moeten komen tegen corruptie, tegen misbruik van staatsmiddelen, maar dwingen we het af? Nu zal het IMF het komen doen en moeten we nog de basis vinden om ons aan de nieuwe wetten te houden. Zonder sterke controle en sancties gaan we niet modern worden en blijven we in de complete wanorde waar mensen niet tot orde geroepen en gestraft worden.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May