EK 2016 start te midden van zware beveiliging
10 Jun 2016, 07:17
foto
EK 2016 wordt in tien Franse steden afgewerkt. Het toernooi begint vandaag en eindigt op 10 juli.


De Europese Kampioenschappen (EK) 2016 start vandaag met de wedstrijd tussen gastheer Frankrijk tegen Roemenië. Deze wedstrijd in Groep A wordt gespeeld in het Stade de France te midden van ongekende zware veiligheidsmaatregelen.

De noodtoestand in Frankrijk blijft gehandhaafd. Na de aanslagen in november vorig jaar in Parijs, waarbij 130 mensen werden gedood, gelden zware veiligheidsmaatregelen in het land. Meer dan 90.000 politieagenten, militairen en particuliere bewakers worden ingezet tijdens het toernooi, dat tot 10 juli duurt. De verwachting is dat ongeveer zeven miljoen fans de tien gaststeden waar de wedstrijden worden afgewerkt, zullen bezoeken.

De Amerikaanse en Britse regeringen hebben beide fans gewaarschuwd dat ze in gevaar zouden kunnen verkeren. Maar organisatoren Uefa en de Franse autoriteiten, blijven erbij dat ze al het mogelijke hebben gedaan om de 2,5 miljoen toeschouwers die ze verwachten tijdens de 51 wedstrijden, veilig te houden.

De vuurdoop voor zijn zware beveiliging heeft Frankrijk gisterenavond gehad tijdens het concert voorafgaand aan de start van het toernooi. Aan de voet van de Eiffeltoren zijn gisteren zo’n 90.000 fans bij elkaar gekomen. Voor de Franse coach Didier Deschamps was het een emotioneel concert. Frankrijk speelde op het moment van de aanslagen vorig jaar in het Stade de France, een vriendschappelijke wedstrijd met Duitsland. “Het roept zeer sterke emoties op,” zegt hij. “We beleefden een aantal tragische momenten. Het zal ons bijblijven, al zal het met de tijd minder worden.”

Voor morgen, zaterdag, zijn er drie wedstrijden. In Groep A speelt Albanië tegen Zwitserland. In Groep B worden twee wedstrijden afgewerkt; Wales tegen Slowakije en Engeland tegen Rusland.

De groepsindeling van EK 2016:
Groep A: Albanië, Frankrijk, Roemenië, Zwitserland
Groep B: Engeland, Rusland, Slovakije, Wales
Groep C: Duitsland, Noord-Ierland, Polen, Oekraïne
Groep D. Kroatië, Tsjechische Republiek, Spanje, Turkije
Groep E: België, Italië, Republiek Ierland, Zweden
Groep F: Oostenrijk, Hongarije, IJsland, Portugal
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May