Indonesische ambassade houdt Iftar bijeenkomst
08 Jun 2016, 23:03
foto
Iftar bijeenkomst op de Indonesische ambassade in de maand Ramadan. Foto’s: Ranu Abhelakh)


De ambassade van Indonesië in Paramaribo hield dinsdag haar eerste Iftar bijeenkomst in de maand Ramadan. Naast het ambassadepersoneel waren er Indonesiërs werkzaam in het land en Surinaamse moslims, aanwezig. “Het is Indonesische traditie die wij voortzetten. Dit is ook deel van onze People-to-People relatie”, vertelt ambassadeur Dominicus Supratikto aan Starnieuws.

De aanwezigen hebben samen het vasten verbroken, de Iftar-maaltijd genuttigd en de avondgebeden gedaan op het ambassadecomplex. Supratikto, zelf rooms-katholiek, is de tweede Indonesische ambassadeur voor Suriname, die geen islam belijdt. Hij at samen met de aanwezigen een beker soep, nadat zij het vasten verbraken bij zonsondergang. Het gebed hierna, volgde hij op een afstand. “Het gebed is meer een religieuze handeling. Ik zit wel samen met hen tijdens de lezingen over de geloofsleer.” De diplomaat geniet van de moslims, die van heinde en verre komen en blij zijn om elkaar weer te ontmoeten. Mensen zijn altijd blij en gelukkig om in cultureel of religieus verband met anderen te zijn, geeft Supratikto aan. Hij vergelijkt de Iftar bijeenkomst met de avondmaaltijd, met een familiefeest. “Wij komen samen om iets te vieren, wij delen verhalen en ervaringen en geven elkaar advies.”

Roy Karijoleksono van moskee Alfurcon te Catharina Sophia, is blij met de wekelijkse Iftar bijeenkomsten, buiten de moskee om. Hij neemt steeds jongeren uit Saramacca mee om het geheel mee te maken. “Het is anders voor hen. Zo ervaren zij zelf de verschillen.” Karijoleksono bezoekt al jaren de verschillende activiteiten van de ambassade. Gisteren kwam hij speciaal naar de stad, om Ustad Abdullah Muttaqin Ramadion uit Indonesië te ontmoeten. Ramadion is momenteel in het land, om tijdens de vastenperiode kennis op te doen over de islambeleving in Suriname. Hij leidde gisteren de avondgebeden. De ambassadeur geeft aan dat zijn missie faciliterend werkt ingeval van uitwisseling of bezoeken van religieuze leiders.

Gedurende de maand Ramadan heeft de ambassade de werktijden van de missie aangepast en sluit een uur eerder. De ambassadeur vindt het belangrijk dat in de vastenmaand, het personeel een beetje meer tijd doorbrengt met het gezin. Door de week breekt het personeel het vasten bij elkaar thuis of bezoeken zij verschillende moskeeën. De ambassade houdt tot aan de viering van het Ied ul Fitre feest, nog drie Iftar bijeenkomsten. Deze staan open voor alle moslims. De ambassadeur zegt dat het om informele ontmoetingen gaat, en er geen diplomatieke protocollen of regels gelden. “Het gaat er om dat de mensen in vreugde met elkaar kunnen zijn om hun religie te beleven.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May