'Suriname zal IMF-lening terug kunnen betalen'
08 Jun 2016, 05:57
foto
De IMF-delegatie en de monetaire autoriteiten tijdens een persconferentie. Van l-r: Jushua Charap, Raphael Anspach, Daniel Leigh, minister Gillmore Hoefdraad en governor Glenn Gersie.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat na het tweejarig programma de deviezenreserve van Suriname ongeveer US$ 850 miljoen zal zijn. Het land zal in staat zijn de lening van US$ 478 miljoen in vijf jaar terug te betalen. De eerste aflossingen beginnen in 2019. Daniel Leigh, hoofd van de IMF-missie, zei dat het Fonds overtuigd is dat Suriname in staat is het geld terug te betalen. Ook de inflatie die nu rond de 46% is, zal volgens zijn prognose teruggaan naar 1 cijfer.

Door de lening van het IMF komt er meer ruimte in de begroting voor dit jaar. De regering heeft het begrotingstekort van 9% van het van het Bruto Nationaal Product (BBP) dit jaar teruggebracht 2,5%. In de suppletoire begroting die eind deze maand wordt gepresenteerd, komt er meer ademruimte. Het tekort gaat naar 6,5% van het BBP. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën merkt op dat deze verruiming het sociale programma, de kapitaalsinvesteringen en infrastructuur ten goede zal komen. Hij haalde aan dat de inkomsten van het land in 2014 drastisch afnamen. In die periode was de verkiezingscampagne begonnen. Na het aantreden van de regering op 12 augustus 2015 is gelijk begonnen met bezuinigingsmaatregelen.

In september vorig jaar is het idee begonnen bij de autoriteiten om het IMF ondersteuning te vragen. In december is dat formeel aangegeven. Hoefdraad zegt dat hier geen geheim van gemaakt is. In januari is er een gezamenlijke persverklaring uitgekomen. Op een vraag waarom De Nationale Assemblee pas betrokken wordt, nadat alles in kannen en kruiken is, antwoordde Hoefdraad dat nergens staat dat er toestemming nodig is om met IMF in zee te gaan. Daarnaast heeft hij in speeches steeds aangegeven waarmee de regering bezig is.

Tijdens een persconferentie dinsdag gehouden door de IMF-delegatie en de monetaire autoriteiten, is opnieuw benadrukt dat het programma door de regering is ontwikkeld. IMF heeft technische steun gegeven en blijft zaken monitoren. De situatie zou volgens Leigh erger zijn als Suriname niet had aangeklopt bij het Fonds. De rente van de lening is 1,5% en is laag in vergelijking met leningen op de kapitaalmarkt. Hoefdraad zei dat het Stabiliteits- en Herstelplan en het programma dat met IMF overeengekomen is, geen tegenpolen van elkaar zijn. Het plan is gebaseerd op de IMF-overeenkomst en is uitgebreider.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May