SLM vliegramp op bescheiden schaal herdacht
07 Jun 2016, 22:48
foto
Er is een bescheiden ceremonie gehouden bij het monument van de vliegramp die plaatsgreep op 7 juni 1989. (Foto's: Raoul Lith)


Hoewel de officiële rouwperiode van de SLM-vliegramp van 7 juni 1989 is afgesloten, is dinsdag een bescheiden bijeenkomst gehouden bij het monument aan de Jagernath Lachmonstraat. Minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zei dat “we op dit soort momenten moeten beseffen dat mens-zijn het hoogste goed is dat we hebben. In het leven van alle dag zijn we geneigd hieraan voorbij te gaan.”

“Suriname en Nederland waren verslagen en in diepe rouw," zei de voorzitter van Stichting Mondiaal Kleurrijk, Roy de Miranda. Hij memoreerde dat een bijzonder gezelschap aan boord, het Kleurrijk Elftal, zijn technische staf, enkele bestuursleden, en de begeleidende kawina groep, de Draverboys ook aan boord zaten.

“De wonden zijn aan het helen maar het litteken blijft achter. Met dat litteken gaan wij heden door, we gaan daar met respect om. We zullen de mensen die getroffen zijn nooit loslaten," bedrukte Miranda. Het is de wens dat het Kleurrijk Voetbal doorgaat. “Wij verlangen van de Surinaamse Staat dat die mogelijkheid om de missie succesvol uit te voeren, alsnog de gelegenheid wordt geboden, om er alles aan te doen.” Miranda zegt dat de stichting een Opleidingsinstituut wil realiseren, een kleurrijk voetbalacademie. Hij gaf de boodschap aan de Surinaamse Voetbal Bond dat alsnog de eer wordt gegeven aan dit voetbalgezelschap door een monument dichtbij het Kamperveen stadion en het bondsgebouw te geven.

Ook voormalig SLM-directeur Robbi Lachmising was aanwezig bij de herdenkingsceremonie. Hij is er steeds consequent bij geweest sinds hij terug in Suriname is. “Je hebt een heleboel meegemaakt, je denkt terug, verdrietig maar ook goed dat journalisten en de regering weer iets aan doen om de slachtoffers te gedenken.” Lachmising zegt dat hij een aantal jaar geleden dit interview niet had kunnen afstaan, omdat hij in tranen zou uitbarsten. Volgens de duidelijk geëmotioneerde oud-directeur waren de 167 mensen die 27 jaren geleden zijn omgekomen allemaal ook zijn familie. De invloed die deze gebeurtenis heeft gehad op zijn verder leven is volgens Lachmising “dat je dingen gaat relativeren, en weldoordacht met bepaalde situaties omgaat.”

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May