Wisselkoers zal stabiliseren door minder SRD's in omloop
08 Jun 2016, 00:00
foto
Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname.


De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, wil de wisselkoers stabiel krijgen door het monetaire beleid aan te scherpen. Een van de middelen die hij toepast is niet te veel SRD's in omloop te hebben. Hierdoor heeft het publiek niet te veel geld om dit om te zetten in vreemde valuta of consumptiegoederen te kopen. De vraag naar valuta moet omlaag worden gebracht. De indicatieve koers voor de US dollar voor woensdag is SRD 6,96. De koers is nog steeds aan het stijgen. De opkoopkoers is SRD 6,84.

Gersie zei dinsdag op een persconferentie, waar vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitleg gaven over de steun aan Suriname, dat het bedrag van US$ 81 miljoen bedoeld is om de monetaire reserve te versterken. Het geld dat al overgemaakt is door het IMF, zal niet gebruikt worden voor interventies. Ook zal Suriname geen geld drukken om tekorten die ontstaan, te financieren. De tijd van monetaire financiering is voorbij. Dit was ook een van de voorwaarden van het IMF om geld te lenen aan Suriname. De CBvS krijgt in twee jaar US$ 478 miljoen aan betalingsbalanssteun.

De vreemde valuta die de CBvS binnenkrijgt, zal gebruikt worden om het vertrouwen in de SRD te herstellen. Ook de internationale kredietwaardigheid van het land moet hersteld worden. Daniel Leigh, chef van de IMF-missie, zei dat na het eind van het tweejarige programma de monetaire reserve op het niveau van vier maanden import moet zijn. Nu is de reserve enorm geslonken en ver onder het niveau van drie maanden import, dat internationaal gangbaar is. Gersie stelde dat de deviezenreserve zodanig opgebouwd zal worden waardoor de CBvS in staat is speculatieve aanvallen op de koers af te kunnen wentelen.

De CBvS moet frequent rapporteren aan het IMF wat de wisselkoers is en ontwikkelingen op het monetaire vlak. Elke drie maanden wordt het gehele programma onder de loep genomen en waar nodig aangepast. "Het programma is niet op steen geschreven, maar is een levend programma en kan worden aangepast afhankelijk van de ontwikkelingen," lichtte minister Gillmore Hoefdraad van Financiën toe. Dit werd eveneens benadrukt door Leigh en Joshua Charap die zich voor drie jaar hier zal vestigen om ter plekke assistentie te bieden aan de regering en de CBvS. Het IMF zet een kantoor op in Suriname. Voorafgaand aan de persconferentie gaf communicatie-officer Raphael Anspach een presentatie over het IMF aan vertegenwoordigers van de media.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May