Ramnandanlal: Behandeling herstelplan met IMF-akkoord
08 Jun 2016, 00:36
foto
Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter PALU


Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU en ex-Assembleelid, vindt dat de behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 samen met de IMF overeenkomst op de agenda van De Nationale Assemblee geplaatst moet worden. Het zijn twee zaken die verband houden met elkaar. De financiering van het herstelplan is afhankelijk van de uitvoering en de voortgang van de IMF-overeenkomst. "Kijkend naar de meetindicatoren valt het op dat omgekeerd de overmakingen van het IMF voor de betalingsbalanssteun niet afhankelijk zijn van de uitvoering en voortgang van het herstelplan," zegt Ramnandanlal aan Starnieuws als eerste reactie op het plan en de IMF-overeenkomst.

Ramnandanlal meent dat er overeenkomsten zijn tussen hetgeen overeengekomen is met het IMF en het herstelplan. "Maar er zijn ook grote verschillen en soms tegenstrijdigheden. Zo staat in de IMF overeenkomst dat de salarissen van de ambtenaren zullen worden bevroren op 7.8% van het BBP. Dit wordt niet genoemd in het herstelplan. Zo een belangrijk punt is ook niet door de president naar voren gebracht in DNA", stelt de politicus. Het verbaast hem dat dit percentage expliciet is opgenomen in de IMF-overeenkomst, terwijl voor 2016 de begrote salarissen bedragen 10.3% van het BBP. "Hoe zal de regering de begrote salarisuitgaven omlaag brengen naar het niveau geëist door het IMF, terwijl ook nog de verwachting is dat de Surinaamse economie zal krimpen in 2016", vraagt Ramnandanlal zich af.

Er zijn nog meer punten die vragen oproepen, maar dat zal tijdens de bespreking van het herstelplan in DNA door de PALU-fractie naar voren worden gebracht, deelt Ramnandanlal mee. Zoals reeds door de PALU parlementariër Anton Paal naar voren gebracht, ziet de partij de huidige crisis in een breder context dan slechts een financieel economische crisis. Ramnandanlal had daarom graag niet alleen stabilisatie- en herstel opgenomen willen hebben in het plan, maar ook dringende hervormingen van de samenleving in andere sectoren dan de financieel economische. De financieel-economische hervormingen zullen een duurzame werking hebben indien ook de dringende hervormingen op andere vlakken worden meegenomen. Een crisisplan moet volgens hem daarom korte termijn maatregelen bevatten met de ogen gericht op waar we op lange termijn willen zijn met Suriname.

Ramnandalal is overigens blij dat eindelijk de IMF-overeenkomst publiekelijk is gemaakt naar de Surinaamse samenleving. Hiermee is duidelijkheid gekomen in wat we mogen verwachten. Het is wel de regering die dit initiatief moest hebben genomen, en niet het IMF, voert Ramnandanlal aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May