'Dienst Watervoorziening moet niet voor chaos zorgen'
07 Jun 2016, 04:53
foto
Vakbondsleider Hugo Blanker van de COL (links) en bondsvoorzitter Julius Bear. (Foto: Raoul Lith)


De bond bij Dienst Watervoorziening van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft maandag protestacties gevoerd en zal vandaag weer een vergadering houden. Bondsvoorzitter Julius Bear zegt aan Starnieuws dat de rechtspositie van de medewerkers niet duidelijk is en dat Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) doet alsof hij de minister van NH is. Minister Regilio Dodson om een reactie gevraagd, zegt dat er niks gebeurt, zonder goedkeuring van het ministerie. "Het gaat om beleidsaangelegenheden waarmee de bond niks te maken heeft. Wij zijn voor dialoog, maar zullen niet accepteren dat overgegaan wordt tot anarchie," stelt Dodson.

Hugo Blanker, voorzitter van de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL), waarbij de bond van Dienst Watervoorziening is aangesloten, zegt dat er duidelijkheid moet komen over de rechtspositie van de ongeveer tweehonderd ambtenaren. Bear haalt aan dat er een commissie zou worden benoemd die zich zou buigen over dit soort zaken, maar deze kwestie is nog steeds niet van de grond gekomen. Intussen worden voertuigen van de dienst weggehaald voor zogenaamd reparaties door de SWM, zonder dat het duidelijk is wat er gebeurt. Uit protest is maandag een actie gehouden aan de Watermolenstraat. De weg werd gebarricadeerd, waardoor politieoptreden nodig was.

Minister Dodson deelt mee de diverse waterstations in de kustvlakte administratief al overgedragen zijn aan de SWM. Op Peperpot was er een acuut probleem. De Dienst Watervoorziening heeft geen middelen om de reparatie te plegen. Om de mensen niet in nood te laten, is op verzoek van NH snel gehandeld door SWM. De voertuigen worden na een servicebeurt ook gebruikt door de SWM voor werkzaamheden die verricht moeten worden.

De commissie die zich moet buigen over de dienst, kan binnenkort worden benoemd, zegt Dodson. De Raad van Ministers heeft toestemming hiervoor gegeven. De commissie zal drie opties bekijken: moet de dienst verzelfstandigd worden of moet ze zo gelaten worden. Een andere mogelijkheid is een fusie met SWM. "In elk geval wordt niemand naar huis gestuurd. De mensen hebben de status van ambtenaar," benadrukt Dodson.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May