Rusland: Venetiaan heeft IMF-middelen niet gebruikt
07 Jun 2016, 00:01
foto
NPS-fractieleider Gregory Rusland in De Nationale Assemblee.


NPS-voorzitter Gregory Rusland deelt mee dat onder de regeringen geleid door president Ronald Venetiaan, nooit een beroep is gedaan op middelen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij zegt dat president Desi Bouterse de vorige week bij de presentatie van het Stabiliteits- en Herstelplan, mededelingen gedaan heeft die bezijden de waarheid zijn.

"Dit is uitdrukkelijk bij navraag bevestigd door IMF-deskundigen dat de huidige lening aan Suriname de enige is die het land vanaf zijn lidmaatschap in 1975 van het Fonds heeft gekregen," zegt Rusland aan Starnieuws. De president zei donderdag dat "in 2009 de Nieuw Front-regering ook niet geprotesteerd heeft toen ze van het IMF ongeveer 125 miljoen USD heeft kregen in Special Drawing Rights". Dit is volgens de president te lezen in het rapport over artikel IV consultatie van het IMF in 2009.

Rusland haalde donderdag in het college reeds aan dat dit plan niet los kan worden gezien van de Standby Agreement tussen de regering en het IMF. Alles staat en valt daarmee en er zijn reeds harde afspraken gemaakt voor de uitvoering van een traject, waarbij het IMF zal vasthouden aan de afspraken, voert Rusland aan. "We hebben reeds mogen meemaken dat toen de president probeerde de elektriciteitstarieven aan te houden, de regering direct werd aangegeven dat zij wel uitvoering moest geven aan de verhoging van de tarieven, omdat dat is afgesproken met het IMF," haalt de NPS-fractieleider aan.

Bezorgd over leningen
Rusland vindt het jammer dat er mensen zijn die in een feeststemming verkeren en de indruk wekken dat het een enorme verdienste is om de lening van het IMF te krijgen. Het IMF is verplicht lidlanden die in grote problemen geraakt zijn te helpen, het betekent alleen dat je een erg slecht beleid hebt gevoerd en nergens anders terecht kan.

Na het IMF kunnen andere banken als de IDB, Wereld Bank, de Caribbean Development Bank en de Islamic Development Bank meer leningen verstrekken, maar de NPS maakt zich ernstig zorgen over het verantwoord gebruik van die middelen. "Als wij nu doorgaan met het beleid van de afgelopen vijf jaar en dezelfde personen die verantwoordelijk zijn voor deze crisis de leiding geven over het stabilisatie en herstelplan, dan zullen wij straks met een enorme schuld zitten en niet weten waar het geld naar toe is gegaan," benadrukt de NPS-topman.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May