Open Scholieren Songfestival: Vreugde en wat tranen
06 Jun 2016, 02:08
foto
De winnaars van de 22e editie van het Open Scholieren Zangcontest. In het midden de winnaar Amresh Soekhradj van Imeao 4.


Met het bollywood hitnummer Muskurane ki wajah…, thodi khushiyaan thodi aansu… heeft Amresh Soekhradj van Imeao 4 de eerste plaats weten te bemachtigen tijdens de 22e editie van het Open Scholieren Zangcontest. De 23 deelnemers hebben hun beste zangtalent getoond in een propvolle NIS. Sommigen moesten het doen met enkele traantjes, anderen lieten van geluk hun tranen rollen. Niet eenieder kon aan een kaart komen. Het evenement was uitverkocht.

Buiten het gebouw heerste er een enorme drukte. De mensen die niet over een kaart beschikten, hadden hoop om een ‘boro’ te vinden door een ‘tyuku’ te betalen. Maar, de strakke security was niet te koop. In alle drukte komt een jong meisje in een paars-zwarte jurk gekleed. Haar school wil ze vertegenwoordigen. Heel vrolijk stapt ze door, totdat haar voorgehouden wordt dat zij niet naar binnen kan met haar moeder, omdat er geen kaarten meer zijn. En daar stond zij met een rode neus, daarna rode ogen en tranen rolden continu over haar wangen. Even was zij de massa daarbuiten vergeten. Tegelijkertijd stond haar vriendin, tegen het grote glas van binnen het gebouw aangeleund te huilen. Dat duurde zeker tien minuten en alle omstanders stonden hulpeloos te kijken. Toen gebeurde het: een mevrouw wuifde van binnen met twee kaarten... De tranen van vreugde en stevige brasa’s volgden hierna.

Een meneer van middelbare leeftijd kijkt een beetje streng en zegt: “De organisatie, SS Promotions, heeft goede contestanten afgeleverd dit jaar. Ze zingen over het algemeen veel beter dan de jaren ervoor”, meent hij. Een groep staat te praten. “Het is niet te merken dat er zoveel ‘pina’ is in dit land. Kijk naar alle mensen hier. Zelfs alle kinderen hebben de ouders meegesleept naar het festival”, zeiden zij. Kinderen onder de tien mochten gratis naar binnen. Dan komt een econoom het gezelschap joinen. “Dat is het niet. Een kaart kost maar SRD 25 en voor dit bedrag kunnen mensen nu nergens meer vertier halen. Kinderen gaan gratis mee. Dat is het gewoon”, legt hij uit.

Organisator Shamie Khusial zegt aan Starnieuws dat hij werkt om verborgen talenten de kans te bieden om zich te bewijzen. Daarnaast wordt een stukje cultuur behouden. “Heel veel kosten gaan gepaard met zo een zangcontest. De scholieren worden maanden getraind en het is enerverend. We hebben 76 participanten gehad. We hebben de besten eruit gelicht. Ik ben blij dat mensen genoten hebben. De kosten liggen erg hoog en ik focus niet op het maken van winsten bij dit contest. Met sponsoren gaat het erg moeilijk”, legt Khusial uit.

Merkwaardig was dat de scholieren veel óude’ liedjes ten gehore gebracht hebben. Aneshya Anroedh van het Natin behaalde de tweede plaats. Surega Doerdjan van de Shri Hanumanschool was goed voor de derde plaats. De vierde plaats ging naar Vijas Siriram vaan Imeao 5 en de vijfde prijs was voor Prewish Sewnundun van HHS. De jury bestond uit: Radjen Koemarsingh, Kenneth Rambali, Ruben Jitan, Bies Kandhai en Vinod Bhola.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May