Bond SBB in gesprek met directie voor oplossingen
06 Jun 2016, 01:25
foto
Wendel Stuger ondervoorzitter BP SBB en Shailindra Khemai secretaris-generaal. (Foto: Raoul Lith)


De bond van personeel bij de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (BP SBB) zegt liever te onderhandelen in plaats van op straat te gaan. Er is de afgelopen week met medewerkers gesproken over zekerheid van salaris, detacheringsmogelijkheden, werkzaamheden en voortbestaan van SBB. “Hierdoor is een staking voorkomen,” zegt secretaris-generaal van de bond, Shailindra Khemai, in gesprek met Starnieuws.

De vakbondssecretaris zegt dat de SBB'ers volgens de oude bankkoers van SRD 3,35 voor een US dollar ontvangen. Het gaat niet om de huidige koers. De bondsleden hebben zich gestoord aan het feit dat minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, heeft doen overkomen alsof ze tegen de huidige dollarkoers worden uitbetaald. Vanwege het in beslag genomen wagenpark door Datsun, vindt er ook geen detachering plaats, waardoor medewerkers eind van de maand minder op hun rekening hebben staan. “Detachering is waar men op bouwt, daar zijn de gelden waar de jongens op leven. Je komt aan die gelden, en daar ontstaat onrust. Los van het feit dat SBB'ers nu niet gedetacheerd worden, verdienen ze dus tweemaal minder nu,” zegt Khemai.

Wagenpark
Khemai zegt dat het om 106 auto’s gaat, inclusief om voertuigen die afgeschreven zijn en verkocht zijn aan personeel. Uit de administratie blijkt dat ongeveer 40 tot 45 auto’s volledig afbetaald zijn. Vanwege het soort beslagtype is het mogelijk dat de schade van de auto’s die nog niet volledig betaald zijn, verrekend kan worden met voertuigen die reeds betaald zijn. “De afbetaalde auto’s zijn nooit overgeschreven op naam van de SBB, hoewel het bedrijf meerdere malen gevraagd heeft naar de overschrijving,” stelt Khemai.

"Je hebt ook personeelsleden die met hun auto zitten, die zij hebben gekocht via de SBB. Ze zijn afhankelijk van die voertuigen, die overigens niet in geweldige staat waren. Maar die jongens hebben geïnvesteerd erin plus afgelost. Nu worden ze verrast dat die auto’s binnenkort ook ingetrokken worden. Het gaat om tien auto’s, die ook niet zijn overgeschreven op hun naam."

De bond ziet graag dat er weer normalisatie komt in het bedrijf. "Daarom zijn we steeds in contact met de directie en de minister. Dat heeft erin geresulteerd dat er een meeting is geweest tussen de directie en het personeel. De medewerkers zijn geïnformeerd over hoe het verder moet met het bedrijf. Nu is er voorlopig rust. We gaan blijven communiceren en kijken naar oplossingsmogelijkheden met de directie. We willen geen onrust. Er is geen tijd aangegeven, maar de directie werkt aan oplossingen. Zolang men werkt is er hoop,” benadrukt ondervoorzitter van de BP SBB Wendel Stuger.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May