Volksgezondheid doet onderzoek naar gedrag scholieren
05 Jun 2016, 23:18
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid


Landelijk zijn 25 scholen op voj-niveau geselecteerd voor het uitvoeren van een onderzoek over de lichamelijke en geestelijke gezondheid van jongeren. Het ministerie van Volksgezondheid wil informatie verzamelen om een gerichter beleid te kunnen ontwikkelen en bestaande programma's aan te passen.

Minister Patrick Pengel geeft maandag het startsein van de Global School-based Student Health Survey en de Global Youth Tobacco Survey (GSHS/GYTS). Met dit project wordt informatie verzameld over gedrag dat zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid van jongeren beïnvloedt. Er wordt gekeken naar tabak-, alcohol- en druggebruik, geweld, seksueel gedrag, eetgedrag, beschermende factoren, lichaamsbeweging, geestelijke gezondheid en hygiëne.

Leerlingen van de eerste, tweede en derde klassen zullen vragenlijsten zelfstandig invullen. Ongeveer 7000 leerlingen doen mee aan dit onderzoek. 425 leerlingen van de Openbare Muloschool Kwatta zullen maandag in het Sports Complex Kwatta, de spits afbijten. In juni en juli zal het onderzoeksteam landelijk de scholen aandoen. Het onderzoek is anoniem en vertrouwelijk.

De GSHS/GYTS is voorbereid door de afdeling Planning en Onderzoek van de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs, samen met de afdeling Inspectie VOJ en het BOG, met ondersteuning van de Wereldgezondheidsorganisatie PAHO/WHO.
Het team, dat bestaat uit twintig administrators en zes supervisors, zal dagelijks vanuit het onderzoeksstation te BOG naar de scholen gaan.
De vorige GSHS/GYTS is gedaan in 2009.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May