Braziliaanse anti-corruptie minister stapt op
31 May 2016, 22:18
foto
Het kabinet van interim-president Michel Temer staat onder enorme druk nu twee van zijn ministers in korte tijd zijn afgetreden voor hun vermeende aandeel bij het onderzoek bij Petrobras. (Foto: Reuters)


Fabiano Silveira, de Braziliaanse minister van Anti-Corruptie, heeft vandaag ontslag genomen. Er zijn opnames gelekt waarin wordt gesuggereerd dat hij heeft geprobeerd het grootschalig fraude-onderzoek bij staatsoliebedrijf Petrobras te beïnvloeden. Silveira is de tweede minister uit het kabinet van interim-president Michel Temer die in korte tijd opstapt na uitgelekte opnames.

Temer is op 12 mei aangetreden en had Silveira belast met de bestrijding van corruptie. Silveira heeft zijn ontslag in een brief aangekondigd. Er is nog geen vervanger voor hem benoemd. Silveira en de voorzitter van de Senaat, Renan Calheiros, zijn de 'laatste' ambtenaren die verstrikt zijn geraakt door geheime gelekte opnames die zijn gemaakt door een voormalig hoofd uit de olie-industrie als onderdeel van een afkoopregeling. Dezelfde opnames hebben vorige week geleid tot het ontslag van Romero Juca, die Temer als minister van Planning had benoemd. Het ontslag van Juca heeft een klap toegebracht aan de inspanningen van Temer om een stabiele regering te vormen in de nasleep van de schorsing van president Dilma Rousseff op 12 mei.

TV Globo heeft zondag de opnames uitgezonden, waarin Silveira kritiek levert op officieren van justitie die belast zijn met het onderzoek bij staatsoliebedrijf Petrobras (Petróleo Brasileiro SA). In het corruptieschandaal is de betrokkenheid van tientallen politici al het licht gekomen en zijn topbestuurders gevangen genomen. Het gesprek is opgenomen in het huis van Calheiros, drie maanden voordat Silveira tot minister werd benoemd. In de opnames is te horen hoe Silveira de voorzitter van de Senaat adviseert hoe hij zich het beste kan verdedigen in het onderzoek bij Petrobras.

Het voormalig hoofd van de transport-unit van Petrobras, Sergio Machado, die ook wordt onderzocht, is verworden tot staatsgetuige. Hij heeft de vergadering en diverse gesprekken met andere politici opgenomen om clementie te verkrijgen van de aanklagers. Silveira was ten tijde van de vergadering een adviseur van de Nationale Justitie Counsel, een gerechtelijke waakhond.

Volgens TV Globo geeft een aantal van de opnames aan dat Silveira bij verschillende gelegenheden heeft gesproken met officieren van justitie die belast zijn met de zaak Petrobras. Hij heeft dat gedaan om uit te vinden welke informatie ze hadden op Calheiros. Die informatie heeft Silveira vervolgens doorgespeeld aan de voorzitter van de Senaat. In een opname hoor je Silveiro zeggen dat de aanklagers “totaal verloren” zijn. Een woordvoerder van Silveira heeft bevestigd dat het gesprek heeft plaatsvonden, maar zegt dat de samenvattingen uit hun verband zijn gerukt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May