Verdachte had 'zomaar' verklaringen afgelegd bij politie
20 May 2016, 01:34
foto


Guno K. staat samen met Milton V. terecht, omdat hen drie inbraken ten laste zijn gelegd. Edgar A. zou taxi gereden hebben voor de mannen en had bij de politie gedetailleerde verklaringen afgelegd en aanwijzingen gedaan. Op de rechtszitting van donderdag heeft rechter Sieglien Wijnhard hem gehoord. Hij bleef erbij dat hij de medeverdachten niet kent en dat hij vreselijk mishandeld was door de politie. Hierdoor heeft hij ‘zomaar’ verklaringen afgelegd.

De mannen hadden gezorgd voor gereedschappen en wagens. De verdachte heeft aan de rechter verteld dat de politie hem de locaties heeft aangewezen. Bij een van de inbraken hebben ze een kluis met ruw goud en geld in SRD en US dollar, buitgemaakt. De buit is onderling verdeeld. Guno K. heeft US$ 18.000 en SRD 3.000 ontvangen. Een van de medeverdachten zou er met het ruw goud vandoor zijn gegaan. Bij een van de inbraken heeft de verdachte samen met anderen, zinkplaten van het gebouw doorgeknipt om binnen te geraken. Ook bij deze inval hebben zij geld buitgemaakt. Bij de derde inbraak is een muur kapotgemaakt om binnen te gaan. De brandkast is opengebroken en geld en sieraden gestolen.

Guno K. beweerde Edgar A. niet te kennen. De rechter confronteerde hem met de analyse die de politie gemaakt heeft over het belgedrag van de verdachte Milton V. die ontkent enige betrokkenheid gehad te hebben. Guno K. is betrokken geweest bij twee inbraken in twee handelszaken. De derde inbraak heeft hij ontkend. Aan de hand van de gegevens is gebleken dat Milton V. in de buurt was waar de diefstal heeft plaatsgevonden. Hij zegt dat hij de medeverdachte niet kent, maar hij heeft hem verschillende keren gebeld op 25 en 26 mei van het afgelopen jaar. In de avond van 25 op 26 mei is de diefstal gepleegd. Ook was zijn voertuig gesignaleerd in de omgeving. De mannen waren gemaskerd.
Milton V. zei aan de kantonrechter dat hij het niet snapt hoe er met zijn telefoon naar de medeverdachte is gebeld, terwijl hij hem niet kent. Hij had gewerkt op verkiezingsdag en moest turven en eten leveren. Zijn telefoon lag op een tafeltje in zijn directe omgeving.

Verzoek vrijlating afgewezen
Advocaat Anastacia San A Jong deed het verzoek om haar cliënt Edgar A. voorlopig in vrijheid te stellen. Ze merkte op dat de verdachte niet kan lezen en schrijven en dat bij zijn verhoor er geen tolk was. Ook is hij mishandeld, waardoor hij tegen zijn wil verklaringen heeft afgelegd, maar op de rechtszitting is hij terug gekomen op zijn verklaringen. Officier van justitie, Claudia Bruining, voerde aan dat de verdachte zijn betrokkenheid bekend heeft. Hij heeft gedetailleerde verklaringen afgelegd en aanwijzingen gedaan. Wijnhard wees het verzoek af. Ze voerde aan dat de verdachte haar wel verstaat in het Sranan en dat hij bij de politie niet te kennen heeft gegeven dat hij ze niet verstond. De kantonrechter vond dat er geen tolk nodig was. Ook was ze niet zeker of hij de waarheid sprak. Daarnaast was er een telefoonuitdraai en heeft Edgar A. teveel in details verklaard.

De mannen worden ervan verdacht in een handelszaak aan de Schietbaanweg en in een goudopkoopbedrijf aan de Heiligenweg ingebroken te hebben. Guno K. ontkent dat hij heeft ingebroken in een ander goudverkoopbedrijf aan de Limesgracht. Bij de politie had hij alle drie inbraken bekend. Hij had ook aanwijzingen gegeven en verklaard dat hij de inbraken met andere mannen had gepleegd. Op 16 juni wordt de zaak verder behandeld.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May