Twee aardbevingen treffen kust Ecuador
19 May 2016, 12:47
foto
De bevingen in Ecuador hebben de mensen de straat opgejaagd. (Foto's: Reuters)


Twee aardbevingen hebben woensdag de kust van Ecuador getroffen. Er is één dode en lichte schade gemeld. Vorige maand heeft een aardbeving met een kracht van 7,8 in dezelfde regio aan 650 mensen het leven gekost.

De aardbevingen gisteren hadden een kracht van 6,7 en 6,8, zegt het Amerikaans Geologisch Onderzoek. In sommige kustgebieden is de elektriciteit verbroken. Mensen in de straten van de hoofdstad Quito zijn uit angst de straten op gegaan.

President Rafael Correa heeft gezegd dat het epicentrum van de eerste aardbeving die zich 's nachts heeft voorgedaan, was in het vissersdorp Mompiche aan de Pacifische kust, ongeveer 368 km van Quito. Volgens hem hebben de bevingen geleid tot lichte verwondingen die de mensen hebben opgelopen bij hun vlucht uit gebouwen. De omstandigheden waarin de dode is gevallen, is nog onduidelijk.

De scholen zijn tot maandag gesloten in de kustprovincies Manabi en Esmeraldas. De bevingen hebben lichte schade veroorzaakt aan vooral de infrastructuur die in april al was getroffen door een aardbeving. Er was geen tsunami-waarschuwing. Volgens het Amerikaans Geologisch Onderzoek heeft de tweede beving zich net voor de middag voorgedaan.

De aardbeving die het gebied op 16 april had getroffen is de ergste in decennia in Ecuador. Gebouwen langs de kust zijn met de grond gelijk gemaakt. Er raakten meer dan 6.000 gewond en waren bijna 29.000 dakloos. Een recente schatting van de overheid raamt de schade op US$ 2 miljard.

Correa heeft gemeld dat hij de Verenigde Staten heeft gevraagd om het land een tijdelijke beschermde status te verlenen. Die status die Washington in situaties van milieurampen kan verstrekken, maakt het mogelijk dat onderdanen van die landen in de Verenigde Staten kunnen blijven en in sommige gevallen vergunning krijgen om te werken. Washington is een ideologische tegenstander van de linkse regering van Correa.

De raffinaderij in Esmeraldas functioneert nu voor 77% nadat enkele operaties zijn stilgelegd na de eerste beving. De operaties zijn niet beïnvloed door de tweede beving. De Ecuadoraanse Esmeraldas raffinaderij produceert dagelijks 110.000 vaten olie.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May