Waar blijven de wijze mannen?
18 May 2016, 17:15
foto


Met verwijzing naar mijn artikelen van 20 april en 3 mei respectievelijk: Nu echt tijd voor jonge vakbondsleiders in Suriname en Oppositie moet IMF met een warme brasa ontvangen’, heb ik moeten constateren dat de houding van de oppositie en/of tegenstanders van het huidige beleid van de regering niet of nauwelijks is gewijzigd.

Voor mij is het niet opportuun om inhoudelijk in te gaan op de diverse aantijgingen en felle discussies die over samenwerking met het IMF worden gevoerd, aangezien ik nog steeds voor de volle 100% sta achter de presentatie van Subhas Mungra. Wel zijn er nog enkele zaken voor het oppositionele intellect die duidelijkheid/transparantie vereisen.

Alvorens daarop in te gaan, enkele kanttekeningen:
- De coördinator van de Raad voor Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) tevens C-47-voorzitter, Robby Berenstein zegt “Wat wij wel duidelijk hebben gemaakt, is dat wij geen verhogingen zullen accepteren. Indien die van het IMF komt, moet men weten dat wij het voor geen cent zullen accepteren.”
Let wel Robby Berenstein zegt, ik herhaal "Indien die van het IMF komt, moet men weten dat wij het voor geen cent zullen accepteren.” Als de feiten uitwijzen dat dit beleid al door de regering was vastgesteld, betekent het dan dat hij het wel accepteert? Gaarne antwoord op deze specifieke vraag.

- De voorzitter van NPS zegt: "De regering gaat op de knieën voor het Internationaal Monetair Fonds. De regering zegt ‘onverkort’ het ingeslagen pad te zullen volgen. Dit betekent samenwerken met het IMF. En dus ook voldoen aan de eisen van deze instelling. “Eén van de eisen is de afschaffing van subsidies aan parastatalen en daarmee onder andere verhoging van de elektriciteitstarieven”.
Betekent deze opstelling van Gregory Rusland dat de miljardensubsidie moet blijven doorgaan? Ook gaarne antwoord op deze specifieke vraag. Als het antwoord luidt: geleidelijk aan, dan graag de tijdspanne aangeven.

Tenslotte:
Ik daag het totale intellect van de tegenstanders, zo U wilt oppositie, uit om aan te geven hoe zij concreet de huidige financieel-economische en sociaal-maatschappelijke problemen willen oplossen. Ik ben niet geïnteresseerd in algemene kretologie of boekenwijsheid, want dat stadium ben ik al lang voorbij.

Heeft het Surinaams bedrijfsleven rekening gehouden met de al jaren durende crisis door toen de bomen tot in de hemel groeiden zorg te dragen voor voldoende eigen vermogen of hebben zij het ook niet zien aankomen?

En is er in het 2030 programma van de VHP ook rekening gehouden met de huidige mondiale crisis, zo ja hoe is daarop ingespeeld? Indien dat niet het geval is, waarom niet? Zijn bijvoorbeeld ook de geldverslindende energiesubsidies en de tientallen miljoenen honoraria van het management van de parastatale bedrijven daarin geëxtrapoleerd. En hoe worden de sociaal-maatschappelijke verhoudingen in Suriname in het kader van de veranderende wereld daarin belicht.

Wie zou volgens U het roer moeten overnemen en op basis waarvan. Heel graag de namen bij vermelden, want om bijvoorbeeld te roepen, een zakenkabinet is voor mij te goedkoop. De vraag is; WIE en WAAROM?
U bent nu aan zet!


Orlando Samson
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May