Open brief aan kerkleiders
17 May 2016, 13:18
foto


Het wordt steeds duidelijker dat grote delen van het Surinaamse volk de binding met God aan het verliezen zijn. Dit ondanks dat er zoveel christelijke kerken als paddenstoelen uit de grond verrijzen. Helaas moet ik constateren dat vele kerkgangers geen goed van kwaad kunnen onderscheiden en scheiden. In mijn dagelijks contact met gelovigen of moet ik zeggen zogenaamde gelovigen. Ik ervaar een grote mate van morele decadentie die leidt tot norm- en waardevervaging.

De leer vanuit de diverse geloofsdenominaties, lijkt regelrecht te koersen naar de omgekeerde richting, de richting van het kwade. In het verleden toen er minder kerken waren, was het geestelijk leven goed te noemen. Normen en waarden die werden meegekregen vanuit de Bijbel, de Koran, de Veda etc. werden goed uitgedragen en beleefd. Denk maar aan de normen en waarden die zijn ingebed in de tien geboden.

Denk aan de eindvermaning. Denk maar aan de drie geloofsartikelen. Denk maar aan het gebed dat de Here ons zelf heeft geleerd, het 'Onze Vader'. Dit gebed wordt weinig gehoord, vooral in de nieuwe gemeenten. Daarmee geven de kerkleiders aan steeds meer afstand te nemen van God en kiezen zij voor de Jim Jones-achtige manier van belijden van in casu het christelijke geloof. Terwijl velen van de christenen zich heilig doen voorkomen, zie ik dat zij in de praktijk de omgekeerde handelingen plegen.

Bekeren van uw naasten, valse getuigenis spreken tegenover uw naasten en ga maar zo door zijn schering en inslag. In elk geval merk ik een geestelijke achteruitgang in Suriname. Deze negatieve veranderingen hebben absoluut ook te maken met externe (internationale) invloeden, die via onder andere de sociale media, tv, radio, de fysieke intercontinentale contacten die dagelijks plaatsvinden. De kerk zou mijn inziens een bewakende, corrigerende rol kunnen of moeten vervullen in het tegenhouden dan wel tot uiterste minimum reduceren van de slechte invloeden die van buiten op ons afkomen. Maar dan moeten allereerst de interne factoren die negatieve invloeden veroorzaken onder controle worden gebracht door ouders, leerkrachten ,regering etc. onder bezielende leiding van ,in casu de kerkleiders.

Het heeft geen enkele zin om te roepen dat je gelovig bent, terwijl je gedrag het tegendeel laat blijken. Het is niet goed dat je jezelf voordoet als een volgeling van Jezus Christus, Mohammed, terwijl je je dagelijks bezondigd aan bijvoorbeeld de tien geboden. Ik roep de kerkleiders op het goede voorbeeld te geven aan het volk en de politici.

Bert Eersteling
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May