Wereldwijd overstromingsrisico bedreigt miljard mensen
16 May 2016, 15:15
foto
Bewoners van de kuststeden in China zijn één van de grootste risicogroepen bij de klimaatverandering. (Foto's: Getty Images)


In 2060 zullen meer dan een miljard mensen wereldwijd in steden wonen die worden geconfronteerd met catastrofistische overstromingen als gevolg van de klimaatverandering. Een studie van de Britse liefdadigheidsinstelling Christian Aid zegt dat de Verenigde Staten (VS), China en India behoren tot de meest bedreigde landen. .

De Indiase steden van Kolkata en Mumbai lopen het grootste risico. De acht meest kwetsbare steden op de lijst zijn allemaal in Azië, gevolgd door Miami in de VS. Het rapport dringt er bij regeringen op aan om actie te ondernemen om het broeikaseffect te verminderen en te investeren in rampen reductieprogramma's.

Alison Doig, schrijver van het rapport zegt dat in het bijzonder mensen in grote kuststeden in groot gevaar verkeren. "Ik denk dat in steden als Kolkata, Dakar, de grote mega-steden van het zuiden en de opkomende economieën, de mensen het kwetsbaarst zijn voor blootstelling aan de zeespiegelstijging en gevolgen van zware regen", stelt ze. "Overstromingen in deze steden kunnen enorme schade veroorzaken, maar kunnen ook het leven bedreigen." Doig waarschuwt dat Florida waarschijnlijk ten prooi valt van zware overstromingen. Vorig jaar september had Miami in Florida al te kampen met overstromingen.

Volgens Doig is heel Florida kwetsbaar. "Het is zo laaggelegen en is vrijwel geheel moerasgebied dat is ontwikkeld. Dus significante klimaatverandering ... stijgend water van een halve tot één meter deze eeuw, zal ontzettend veel van Florida en een aanzienlijke deel van Miami voor zich opeisen."

De studie zegt dat vermindering van de uitstoot van koolstof en temperatuurstijging de prioriteit moet zijn. Er moet daarbij snel worden overgeschakeld van fossiele brandstoffen naar koolstofarme energiebronnen. Kwetsbare gemeenschappen moeten worden geholpen door een betere bescherming van de huizen en middelen van bestaan. De studie pleit ook voor internationale systemen om gemeenschappen te helpen zich te herstellen van verwoestende stormen en overstromingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May