Ode aan de verloskundige/vroedvrouw
12 May 2016, 10:24
foto


Op 12 mei, de verjaardag van Florence Nightingale, de Internationale Dag van de Verpleging, wordt in de hele wereld bijzondere aandacht gegeven aan de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden in de gezondheidszorg.
Deze dag wil ik eer en ode brengen, dankbaarheid uitspreken maar ook mijn diep respect tonen voor de verloskundige/vroedvrouw; deze speciale 'LADY WITH THE LAMP'.

De verloskundige/vroedvrouw is degene die de aanstaande moeder begeleidt, bijstand verleent, haar de kneepjes van een bevalling bijbrengt en haar de eerste medische bijstand geeft. Dan komt het moment van de bevalling waarbij de zenuwen en angsten de aanstaande moeder kunnen overspoelen, maar waar dan deze speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundige de rol van begeleider en ondersteuner van moeder en kind op zich neemt. Een voorspoedige bevalling ligt dan geheel in haar handen, zij straalt vertrouwen uit naar de aanstaande moeder en ondersteunt haar bij het ter wereld brengen van haar baby. Zij weet ook de nerveuze vader en andere familieleden gerust te stellen.

De verloskundige/vroedvrouw heeft zovele kinderen geboren zien worden en daarbij vele moeders hulp bijgestaan. Zij heeft ook zeer moeilijke bevallingen begeleid waarbij zij naar haar inschatting en deskundig advies assistentie van een arts bevolen heeft.
De eenling, tweeling en enkele malen drielingen heeft zij ter wereld helpen brengen en heeft mede gedeeld in de blijdschap en vreugde van de ouders. Zij staan aan het begin van nieuw leven dat gekoesterd moet worden en zeker ook met kennis en kunde opgevangen dient te worden.

Vanwege de diepe economische crisis in ons land komt het regelmatig voor dat verpleegkundigen en andere werkers in de gezondheidszorg hun salaris niet op tijd ontvangen. Dit legt een extra druk op deze groep werkers die net als andere burgers hun dagelijkse beslommeringen hebben. Toch ben ik bij mijn laatste bezoek aan de pas geboren drieling en de drie tweelingen in 's Lands Hospitaal een enthousiaste groep verpleegkundigen tegen gekomen. Zij blijven op hun post wetende hoe belangrijk het is om moeder en kind (de fragiele kleintjes in de couveuse) op het meest cruciale moment niet in de steek te laten. Het is dan ook zeer op zijn plaats om vandaag bij de viering van de dag der verpleging deze bijzondere verpleegkundige, de verloskundige/vroedvrouw in de spotlight te plaatsen, mijn dankbaarheid uit te spreken aan hun adres en te feliciteren met deze dag. Diep respect en een bloemetje voor alle verpleegkundigen en werkers in de gezondheidszorg in het algemeen en voor de verloskundigen/vroedvrouwen in het bijzonder.

Ruth Wijdenbosch
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May